Ръстът на депозитите създава проблем на банките

bank-capital

Въпреки сътресенията през годината банковата система в България е стабилна, а доверието на клиентите - както частните, така и корпоративните се възстановява. Около това се обединиха участници в конференция "Банките и бизнесът". Експерти коментираха, че големият брой депозити пресира банките и ги прави по-ликвидни. Ръстът на сумата на депозитите създава проблем на банките от гледна точка на доходността. 

Обемът на депозитите е достигнал 5 млрд. лева, което означава доверие в системата, но и създава проблем на инстутуциите от гледна точка на доходността,  защото не успяваме да абсорбираме този ръст на депозити в кредити, коментира Чавдар Златев, член на УС на FiBank. Що се отнася до кредитите, те са едва 1 млрд. лв, което води до асинхрон. Няма търсене на кредити и трябва да си отговорим защо това е така, каза Златев.

Според експерти депозитите ще продължат да се увеличават, но лихвите по тях постепенно ще намаляват. Като основен проблем пред банковия сектор те посочиха преодоляване на чувството за несигурност в обществото, която спира търсенето на кредити.

 

Оставаме условни оптимисти за 2015 г, каза Мария Русева заместник-председател на Управителния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк. По думите й очакванията са за възстановяване на политическата стабилност в страната, намаление на безработицата и макар и малък ръст на БВП.

Банковата система е необходимо, но не е достатъчно условие за възстановяване на икономиката, смята Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк. По думите му случаят с КТБ не бива да се приема толкова негативно, тъй като голяма част от средствата, които ще бъдат върнати, ще се трансформират като депозити към другите банки на пазара.

Изчезването на Корпоративна търговска банка от пазара като банка ще се отрази позитивно на икономиката, смята Левон Хампарцумян, председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

"КТБ изкривяваше пазара по повече от един начин. Имам обосновани съмнения, че бизнесът, който се е водил в тази банка, е в тотален разрез с добрите банкови практики, подчерта той. По думите му пазарът на кредити след случая с КТБ няма да се влоши, а напротив - ще се подобри.

В края на юни имаше криминална атака към Първа инвестиционна банка /ПИБ/, но тя беше преодоляна, заяви Чавдар Златев. Банката има план за преструктуриране и очакваме днес официалната информация как точно това ще се случи, посочи той. Този план е одобрен от Комисията за конкурентност на ЕК, добави Златев.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.