България е сред последните по конкурентоспособност

cash

България е 56 място в Годишника на световната конкурентоспособност за 2014 г. на швейцарския Институт за развитие на управлението. В класацията са включени 60 страни, каза по Bulgaria On Air Мартин Цанов от Центъра за изследване на демокрацията. Той допълни, че страната ни се е изкачила само с една позиция спрямо изминалата 2013, през която заемаше 57 място.

След нас се нареждат страни като Гърция, Хърватия и държави от Латинска Америка. Цанов посочи, че Румъния се представя много добре и се изкачва до 44 място. Отличниците в годишника са Естония и Полша, подчерта експертът.

Цанов посочи, че България се нарежда на последните места, защото й липсва дългосрочна стратегия, която да се изпълнява поне два мандата на правителствата. Това се отразява на ключови сектори като енергетика, образование, здравеопазване, посочи той.

Класацията е основана на икономическа ефективност, правителствени политики, инфраструктура и качество на бизнес средата, подчерта Цанов.

По отношение на международната търговия България се нарежда на 16 място през 2014, което се дължи на износа на суровини от страната.

Цанов обясни, че зад термина „качество на бизнес средата” стоят група от индикатори като качество на управлението, мениджърска култура, доверие в съдебната система, отношението държава-бизнес и т.н. Ниската оценка по тези показатели е в основата и на лошото качество на бизнес средата като цяло, посочи експертът.

Той допълни, че в краткосрочен план се взимат мерки за подобряване на бизнес средата, предимно с по-бързото разплащане по обществени поръчки. Цанов даде за пример, че в Испания в бил приет закон за разплащане на държавата към бизнеса в рамките на 60 дни. Други мерки в краткосрочен план, по които може да се работи у нас, е стимулиране на потреблението, осигуряване на по-голяма ликвидност за бизнеса и т.н.

Препоръките на Центъра за изследване на демокрацията за подобряване на конкурентоспособността са реформи в сектора на енергетиката, съдебната система, администрацията, както и оптимизиране на публичните финанси и антикорупционни програми.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.