Бизнесът: Липсата на качествени кадри спъва инвестициите у нас

business-meeting

България е привлекателна дестинация, към нея има инвестиционен интерес, страната ни разполага с необходимата база за влизане на нови компании, но липсват качествени кадри. Около това се обединиха участници в  Десeтата Годишна среща на Бизнеса с правителството. 

България трябва да предоставя по-високо ниво на публичните услуги - здравеопазване, социални услуги, образование, транспорт, администратично обслужване, коментира Иван Михайлов, управител на Вистеон България. Като облекчение, което ще доведе повече инвеститори Ивайло Славов, изпълнителен директор на BulPros посочи Синята карта.

Пред страната ни стоят няколко риска, които пречат на възстановяването. Това са съпротивата срещу реформите, натискът върху публичните разходи, демографската криза, корупцията, която подменя конкуренцията, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Липсата на качествени кадри също беше посочена като голям проблем, който спъва инвестициите у нас. По думите на Дончев на ефрофондовете не трябва да се гледа само като финансов ресурс, но и да се търсят дългосрочните ползи от тези средства.

Илияна Цанова, заместник-управител на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) коментира възможностите за бизнеса, които идват по линия на план "Юнкер". Това са 16 млрд. евро, които са насочени към целия Европейски съюз. Средствата могат да бъдат в помощ на малкия и среден бизнес, който има възможност да се възползва от финансиране чрез кредитиране. Проблемът в Европа не е в ликвидността, а в липсата на желание да се поеме риск, каза Цанова. По думите й фондът може да помогне за отпушване на инвестициите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.