Бизнесът иска правителство с приоритети и което да подпомага развитието му

bojidar-danev

Искаме правителство, което да подпомага развитието на бизнеса, което да реши проблемите с енергетиката, със здравеопазването и образователната система. Ние сме за правителство за реформи, защото тези реформи закъсняват повече от 20 години. Не ни интересуват лицата, интересува ни политиката. Това каза изпълнителният председател на БСК в интервю за "Труд".

По думите му нови избори е крайно неприемлив вариант за бизнеса, тъй като това подкопава политическата стабилност. "Както виждате, в момента всички инвеститори заобикалят България заради политическата нестабилност. Изказванията на политиците засилват това усещане. Докато те нямат необходимата европейска култура, докато не седнат на една маса да обсъждат приоритетите, България ще е в това състояние. Не приемам изказвания от типа - не мога да работя с тази или с онази партия. Подобно поведение е недопустимо и показва, че не сме цивилизована европейска страна", коментира Данев.

Според председателят на БСК служебното правителство няма правно основание да предлага актуализация на бюджета. Първата икономически обоснована мярка, чрез която дефицитът може да бъде свит, е да се съкратят рязко разходите. Вместо това служебният кабинет предлага те да се увеличат с 458 млн. лева за следващите три месеца и половина.

Според Данев въздействие върху българската икономика имат новите политически и икономически условия в световен мащаб - събитията в Украйна, Русия и мерките на Европейския съюз, проблемите в Близкия изток и евентуалното нахлуване на нова бежанска вълна у нас. Не са за пренебрегване и климатичните проблеми, които ни завариха неподготвени, смята експертът.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.