ЕП иска по-голям бюджет за платформата "Стратегически технологии за Европа"

ЕП иска по-голям бюджет за платформата "Стратегически технологии за Европа"

Европейският парламент (ЕП) е приел с 385 гласа "за", 85 "против" и 151 "въздържал се" озицията си относно създаването на платформата "Стратегически технологии за Европа" (STEP), предназначена да стимулира критични стратегически технологии чрез финансова подкрепа.

Схемата ще подкрепи внедряването на цифрови технологии, нулеви нетни емисии и биотехнологии, съобщават от пресслужбата на парламента на Европейския съюз (ЕС).

STEP има за цел да укрепи различни програми и фондове на ЕС и да насочи до 160 милиарда евро към нови инвестиции, наред със стимулите на политиката на сближаване и Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Платформата ще насърчава растежа на ключови технологични вериги за създаване на стойност в цифровата икономика, отраслите с нулеви нетни емисии и биотехнологиите, както и преодоляването на недостига на работна ръка и умения и подкрепата за иновациите, пояснява се в съобщението.

Евродепутатите се застъпват и за допълнителни 3 милиарда евро към предложените от Комисията 10 милиарда евро, т.е. искат бюджетът на платформата да стане 13 млрд. евро.

STEP следва също така да действа като "тест за пълноправен суверенен фонд през следващия период на Многогодишната финансова рамка на ЕС. Евродепутатите искат от Комисията да извърши междинна оценка до 2025 г., включваща предложение за изменение на STEP или ново предложение за пълноправен европейски фонд за суверенитет.

Преговорите с държавите членки могат да започнат веднага след като Съветът на ЕС постигне съгласие по обща позиция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.