Карол: Румънският пазар може да се повиши

capital-markets

Посоката на движение на акциите на румънския пазар остава нагоре. Това пишат експертите от „Карол Капитал Мениджмънт” в редовния си месечен анализ на капиталовите пазари в региона. Анализзаторите смятат още, че въпреки спада на основния румънски индекс BET през октомври, пазарът в съседката ни ще успее отново да поеме нагоре и да последва развитите пазари в представянето си.
Позитивни са и очакванията на управляващото дружество на ”Карол” за пазара в Сърбия. Този пазар се представи много добре през октомври, като добави 6.2%, докато българският индекс SOFIX вероятно ще продължи колебанията и консолидацията си и през идващия месец, без да се влияе от външни фактори.

Повечето пазари по света много ходеха нагоре и надолу през месец октомври. През първите седмици имаше силен срив, последван от много силно поскъпване през втората половина на месеца. В САЩ дори някои фондови пазари регистрираха нови исторически върхове в последните дни на октомври.

В Източна Европа, обаче, пазарите като цяло бяха под натиск. Пример за това е българският SOFIX, който загуби 3.6%, a румънският BET беше надолу с 3.1%. Индексът CROBEX в Хърватска загуби 4.1%, пазарът в Полша беше надолу с 1.5%, а чешкият – с 1% през октомври.

На пазара в Русия обстановката продължи да бъде динамична, като основният руски индекс MICEX се повиши с над 5% през октомври, но и тук оказа влияние курса на рублата. Освобождаването на курса на руската валута от страна на Централната банка на Русия доведе до силна обезценка на местната валута (спад от 8% спрямо долара). Това доведе до спад на доларово деноминираният RTS индекс с близо 3%.

Единствените пазари, които поскъпнаха, бяха борсите в Сърбия, Украйна и Турция, които бяха нагоре съответно с 6.2% (BELEX 15), 3.2% (PFTS) и 7.5% (BIST 100).

„Карол Капитал мениджмънт” управлява различни фондове. „Адванс Инвест” е най-старият и е с фокус в български и румънски акции и е в лева. „Адванс Източна Европа” се е фокусирал върху акциите в Източна Европа и е в евро. „Адванс IPO” инвестира в акции на компании от Централна и Източна Европа, като също е в евро. „Адванс Глобал Трендс” влага набраните средства в борсово търгувани фондове и е евро. Последният, „Адванс Консервативен Фонд”, е с фокус в България и е с консервативен рисков профил, като е в евро.

Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.