Една четвърт от сградите у нас може да са енергоефективни до 2020 г.

greenorangehouse

25% от сградите в България може да станат енергийно ефективни до 2020 година. За да се случи това обаче, страната ни трябва да усвои средствата за енергийна ефективност, които Брюксел ще ни отпусне през новия си програмен период. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на конференцията "Стратегическа инфраструктура България 2014".

По новата ОП „Региони в растеж“ са заложени 262 млн. евро за енергийна ефективност. При одобрен проект ще бъдат покрити 75% от разходите  за енергоспестяващи жилища за частни сгради и 100% за административните сгради.

За образователна инфраструктура в новата програма са заложени 220 млн. евро, близо 84 млн. евро са за здравна инфраструктура, за социална инфраструктура - около 214 млн. евро, за превенция на риска от свлачища - около 19,7 млн.евро, за развитие на туризма – 127 млн. евро. В подкрепа на регионалната пътна инфраструктура ще има 194,5 млн. евро за подобряване на пътища от 1, 2 и 3 клас.

По новата програма предвидената сума за развитие на градската среда с националното съфинансиране възлиза на близо 270 млн. евро. Към момента е предвидено тази помощ да се насочи към 67 града, каза министър Терзиева.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.