Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 5, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Във Варна ще се създаде зона за иновации и развитие

Във Варна ще се създаде зона за иновации и развитие
Alexandra Fileva

На българско-руски бизнес форум във Варна бе представен проект за създаване на „Зона за иновации и развитие – Варна“. Домакин на събитието бе кметът на Варна Иван Портних, а в него се включиха представители и от двете страни.

„Това е събитие, с което искаме да представим Варна и региона не само като добра туристическа дестинация, но и като добра възможност за бизнес. Кое ни дава това самочувствие? По данни на НСИ за 2015 г. областта е втора в страната – веднага след София, по преки чуждестранни инвестиции. Тази година морската столица е с рекорден бюджет от над 270 млн. лв. при запазена данъчна тежест и липса на нови дългове“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че макрорамката на местния бюджет, например, през 2012 г. е била 187 млн. лв., през 2013 г. – 211 млн. лв. , а миналата година – 243 млн. лв. Индиректни показатели, които доказват развитието на града днес, са активните инвестиции на нискотарифни авиокомпании, които осигуряват връзки с нови дестинации, развитие на строителния сектор, ниското ниво на безработица – около 4%, силният туристически сезон.

„Ново предизвикателство за нас е създаването на Зона за иновации и развитие – Варна, която  включва 4 общини – Варна, Аксаково, Белослав и Девня, с опции за присъединяване на нови общини. Амбицията ни е да развием заедно възможностите за инвестиции, като съчетаваме различните преимущества на общините – свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка“, обясни кметът Иван Портних. Той даде пример с Варна и Девня, които през 2015 г. заедно са формирали 86,5% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в района. Очакваните резултати от създаването на зоната са привличане на инвеститори и цялостно обслужване на бизнеса, откриване на нови работни места. „Предстои още много работа, благодаря на кметовете от Аксаково, Девня, Белослав за доброто сътрудничество, вярвам, че заедно ще успеем да реализираме тази идея“, каза кметът на Варна.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.