Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Още 41 общини в България получават финансиране от ЕС за изграждане на wifi интернет

Още 41 общини в България получават финансиране от ЕС за изграждане на wifi интернет

Още 41 български общини получават ваучери от Европейския съюз (ЕС) за изграждане на безплатен wifi интернет по инициативата WiFi4EU, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това е трета процедура по инициативата. Общо 227 български общини получават финансиране за изграждане на wifi мрежи в рамките на всички процедури. Това поставя България на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата, подчертават от ведомството.

Общо 86% от общините в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен интернет на обществени места, посочва се още в съобщението.

В този конкурс са подадени 8 318 кандидатури. Бюджетът от 26,7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1 750 общини от целия Ес, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

От България извън инициативата остават 38 общини, като 19 от тях все още не са проявили интерес и не са се регистрирали на портала.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.