До 10 години финансирането за стартиращия бизнес ще идва само от частни фондове

documents-5

До 10 години стартъпите в България трябва да се финансират изцяло от частни фондове, а държавното финансиране да бъде забравено.

Тази амбиция за самоиздържаща се екосистема от малки и средни стартиращи предприятия споделиха представителите на едни от водещите български фондове за рисков капитал на форума „Финансиране на бизнеса”, съобщава Economic.bg.

Йордан Зарев, инвестиционен мениджър на фонда за рисков капитал NEVEQ, се надява България да се доближи в това отношение до Израел - страна с устойчива стартъп екосистема. Според него това е една цел, която трябва да е политически приоритет.

По думите на Зарев в Израел това е станало възможно след дълги години целенасочена държавна политика и много инвестирани през предходните години средства от държавни фондове. Така са били създадени големи и устойчиви бизнеси, които на свой ред са започнали да създават фондове с изцяло частен капитал за подпомагане на стартиращи компании.

Частните средства за стартъпите в момента идват от фондове за дялово финансиране с рисков капитал, каквито са BlackPeak Capital, NEVEQ, Eleven и LAUNCHub. Липсващата съставка към техните усилия за създаване на устойчива и дори нарастваща стартъп екосистема е целенасочената държавна политика и съответния паричен поток от бюджета.

Зарев обаче посочи, че бизнес средата в България узрява за инвестициите в рисков капитал и за поглъщане на така финансирани компании. Именно затова, ако преди на NEVEQ се е налагало търпеливо да работи с някои компании, докато достигнат връхната точка на пазарната си стойност преди да ги продаде, то днес купувач може да се намери значително по-лесно и фирмата да се продаде по-бързо.

Росен Иванов, управляващ съдружник в BlackPeak Capital, подчерта, че сключването на споразумение между фонд за рисков капитал и дадена компания е далеч от задължителното.

Присъстващите на конференцията представители на малкия и среден бизнес му поставиха няколко сценария дали биха могли да получат дялово финансиране от фонда, но Иванов ги определи като неподходящи. Той обясни, че определящите фактори за предоставяне на финансиране са мотивацията на мениджъра на компанията и перспективността на идеите му за развитие.

Иванов напомни, че в практиката му има случай, при който собственик е изкаран от компанията си заради грешно управление и контролът е поет от фонда за рисков капитал.

Как да не се стига до тази ситуация пред събралите се собственици на малки и средни предприятия говори Стойне Василев, бизнес треньор от специализирано издание за финансово образование SmartMoney. Той посочи, че най-важният показател готова ли е една компания да получи външно финансиране и дори да бъде купена е дали тя може да работи 6 месеца самостоятелно – без никаква намеса на собственика.

Като други важни стъпки Василев посочи увеличаване на дълготрайните материални активи, навременно събиране на вземанията, наличие на ликвидни активи и капиталът да е повече от дълга на компанията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.