Шестима безработни се борят за едно свободно работно място

Шестима безработни се борят за едно свободно работно място

Въпреки всички антикризисни мерки за запазване на заетостта и подпомагане на фирмите и работещите коронакризата продължава да оказва силен негативен ефект върху трудовия пазар в България и през тази година пише investor.bg.

Блокадите, ограничителните мерки и затворените бизнеси доведоха до свиване на заетостта на фона на растяща безработица в страната.

Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно място, сочат данните на Агенцията по заетостта към края на февруари тази година.

Областите Видин, Монтана и Враца отчитат най-висок ръст на безработица. Най-силна е конкуренцията в Разград и Видин, където за една позиция се състезават по 15 и по 12 безработни. Най-малък процент безработни отчитат в София-град, Стара Загора и Варна.

Спрямо януари и февруари миналата година сега 20% по-малко хора започват работа. 17 са областите в страната, където равнището на безработица е над средното за страната, каза пред БНТ Иво Иванов, началник отдел "Анализи и прогнози" към Агенция по заетостта.

По думите му миналата година нещата са изглеждали много по-добре.

Той припомни, че през 2019 г. беше период в разцвет за трудовия пазар, когато се постигнаха рекорди на заетост, тоест търсенето на работна сила надвишаваше предлагането.

Най-търсените професии през миналия месец са персонал, полагащ грижи за хората, строителство и транспорт, длъжности в ресторантьорството и продавачи. "Готвачи, помощник-готвачи, доставчици на храни, въпреки че този сектор е затворен, там има търсене, тъй като много от тези обекти работят с доставка на храна по домовете", допълни Иво Иванов.

Сред най-търсените сектори от хората са администрация, бизнес услуги, преработващата промишленост. "Сега основно предпочитанията и целите на търсещите работа са да оцелеят, да могат да си покрият кредитите, да могат да осигурят ниво на жизнен стандарт", каза още експертът.

До момента над 255 хил. безработни са започнали работа през епидемичната обстановка.

През 2020 г. общият брой на заетите в България e малко над 3,1 милиона души, или 52% от населението на 15 и повече навършени години. За сравнение, година по-рано, общият брой на заетите лица e над 3,2 милиона, или 54% от населението на 15 и повече навършени години по данни на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време безработните са нараснали до 168 хил. В сравнение с 2019 г. броят на безработните лица се увеличава с 18,1%, показват данните. За сравнение, година по-рано, безработните лица са малко над 142 хил., а броят на безработните лица намалява със 17,6% спрямо предходната година.

През пандемичната 2020 г. коефициентът на безработица се увеличава с 0,9 пр. пункта в сравнение с 2019 г. и достига 5,1%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.