SAP придобива компания за онлайн проучвания на потребителите

Германската компания за софтуерни продукти SAP ще придобие Qualtrics International Inc за 8 млрд. долара в брой, изпреварвайки по този начин планираното листване на фондовия пазар на базираната в САЩ компания, специализирана в онлайн проучването на потребителите.

Сделката подкрепя експанзията на главния изпълнителен директор на SAP Бил Макдермът в управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM) спрямо основната дейност на компанията, която помага на фирмите да управляват финансите, логистиката и човешките ресурси, пише economic.bg.

Това е най-голямото придобиване на SAP, която през 2014 г. закупи компания за управление на пътуванията и управлението на разходите Concur за $8,3 млрд.

Qualtrics събира обратна връзка и данни за клиенти, служители, продукти и марки за 9 000 фирми от цял свят, предоставяйки информация в реално време, която е жизненоважна във все по-дигитализирания свят, коментира Ройтерс.

Qualtrics допълва софтуерното портфолио на SAP и увеличава нейния дял в облачния софтуер, добави Макдермът в интервю за Ройтерс.

За Qualtrics споразумението е драматично, само няколко дни преди планираното от 16-годишната компания първично публично предлагане. Главният изпълнителен директор на Qualtrics Райън Смит, който притежава около 40% от компанията заедно с брат си и баща си, заяви пред Ройтерс, че IPO-то би оценило компанията на най-малко 6 милиарда долара.

Смит ще остане начело, а компанията ще запази двойното си седалище в Прово, Юта, и в Сиатъл.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.