OOН предвижда 4.3% свиване на световния БВП

economic-1

Неблагоприятни прогнози за световната икономика на фона на пандемията от коронавирус. Конференцията на ООН за търговията и развитието излезе с нов доклад, според който глобалният Брутен вътрешен продукт ще се свие с 4.3 на сто през тази година. Ако кризата в здравеопазването продължи със същите темпове и през 2021 година, още 130 милиони души ще живеят в крайна бедност, посочват икономистите на световната организация.

Глобалната икономика е изправена пред зашеметяващо свиване с 4.3 процента през 2020 г заради негативните последици от COVID-19, посочва в свой доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие. В документа се отбелязва, че ако здравната криза продължи през следващата година, допълнителни 130 милиона души ще живеят в крайна бедност. Акцентира се, че въздействието на COVID пандемията не е равномерно – най-тежко засегнати са семействата с ниски доходи, имигрантите, служителите на временни договори и жените, а туристическата индустрия, малките и средните предприятия са засегнати непропорционално.

Световният показател за бедността ще се повиши с 8.8 процента, отбелязват икономистите от ООН, подчертавайки факта, че най-бедните и уязвими страни в света изпитват дефицит на ресурси за справяне с пандемията, което засилва негативното ѝ отражение върху живота на хората.

Във финансирането на отговора и възстановяването от пандемията в богатите страни, средните допълнителни разходи или пропуснати приходи на глава от населението възлизат на 1365 долара, сравнено със 76 долара в развиващите се страни и само 17.8 долара в най-слабо развитите. Богатите реагираха с големи спасителни и стимулиращи пакети, докато за по-бедните тези способности са силно ограничени и натоварват и без това високите им дългове.

Междувременно американската банка ДжейПи Морган прогнозира свиване на икономиката на САЩ с 1 процент през първото тримесечие на 2021 г. Оценката на инвестиционната банка за третото тримесечие на тази година е ръст от 2.8 на сто.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.