Кое ще е най-важното за киберсигурността през 2021 г.? (II част)

cybersecuritry-Pixabay

Какви ще бъдат основните фокуси, рискове и съображения за киберсигурността през следващата година?

Онлайн изданието SecurityMagazine.com обобщава седем тенденции, които ще засегнат предприятията и лидерите в киберсигурността

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Финансовите организации са на мушка

Организациите за финансови услуги и други фирми, които отговарят за сигурността на финансовите данни на потребителите, трябва да останат бдителни в усилията си за киберсигурност през 2021 г. Високата стойност на финансовите данни ги прави доходоносна цел за киберпрестъпници.

Вярно е, че атаките срещу компании за финансови услуги не са толкова често успешни, колкото срещу други организации. Въпреки това обаче при успех тези инциденти са склонни да бъдат много по-големи и по-вредни от тези, с които се сблъскват компании от други индустрии. Например, въпреки че 7% от нарушенията през 2019 г. са възникнали във компании за финансови услуги, 62% от всички записи, изтекли през същата година, са от финансови организации.

С прогнозирания възход на новите технологии - като 5G - през цялата нова година усъвършенстването на атаките на киберпрестъпниците вероятно ще се засили. Следователно е наложително финансовите организации (и всички компании в силно регулирани индустрии) да предприемат проактивен подход към защитата на данните.

Ускоряване на цифровата трансформация

Трудно е да се размишлява за 2020 г. и да се определят акцентите или „добрите новини“. Ако обаче погледнем годината от технологична гледна точка, можем да различим някои неща. По-конкретно, имаше бързи усилия за дигитална трансформация между индустриите.

Цифровата трансформация е постоянна цел на безброй организации от началото на предишното десетилетие. Ако не беше COVID-19, възможно е цифровото преобразуване все още да беше останало в списъците със задачи на много организации за следващото десетилетие.

2020 г. ускори 5G, организациите разширяват използването на изкуствен интелект и машинно обучение, за да развият своя бизнес, възприемат и облачните технологии. Дистанционната работа и други технологични предимства ще надживеят пандемията, като предоставят на организациите по-голяма гъвкавост, спестяват разходи и дават цялостно предимство в техните бизнес планове за преодоляване на всякакви други пречки, които бъдещето може да им донесе.

Увеличаването на интернет потребителите увеличава рисковете

Възприемането на нови технологии и увеличаването на интернет потребителите означава, че по-голямата част от населението на света е изложено на голям риск. Историята показва, че нападателите усъвършенстват своите методи, за да се възползват от глобалните събития и приемането на нови технологии.

Онлайн престъпленията, съобщени на Центъра за жалби за интернет престъпления на ФБР (IC3), са се увеличили почти четири пъти от началото на пандемията COVID-19. Това не е изненада, тъй като към юли 2020 г. има близо 4,6 милиарда активни потребители на интернет, което представлява 59% от населението на света.

Броят на потребителите на интернет ще продължи да се увеличава през следващата година, а 84% от организациите ще продължат да поддържат отдалечени операции дори след края на ограниченията. Комбинирането на тези тенденции с бързото развитие и приемане на нови технологии предполага, че ще видим увеличаване на броя на хората по света, които са засегнати от пробиви в данните.

Това обаче не трябва да пречи на организациите да внедряват нови технологии или да продължат работата от разстояние. С правилните стратегии и решения за сигурност организациите могат да се възползват от новите технологии и да подкрепят отдалечената си работна ръка без да се излагат на допълнителен риск.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.