Как да изградите и поддържате фирмена култура в условия на отдалечена работа?

digital-business-Pixabay

COVID-19 обърна управлението на екипа с главата надолу, принуждавайки мениджърите да жонглират с отборната култура чрез приложения за видеоконференции и съобщения. За екстровертирания практически мениджър този нов виртуален елемент няма физическа и лична нотка.

Без чатовете, импровизираните „прегръдки“ и непринудените социални взаимодействия, членовете на екипа вероятно ще се чувстват разединени, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Оставени в морето от имейли и безкрайни виртуални срещи, те забравят за забавлението от работата. Някои служители процъфтяват в тази среда, други пропускат рутината и суетата на структурирания работен ден. Това цял ден да си сам пред екрана може да разруши доверието и да насърчи чувството за разединение.

За съжаление, много ръководители на екипи не разбират за този проблем, докато това не се отрази на екипа им. Ако си мислите, че усмихнатите лица, които виждате по време на видеоконференция, са точно такива в действителност, може и да се лъжете. Това изобщо не е точен индикатор за настроението на вашия екип и удовлетвореността.

Знаете ли как се чувстват хората, когато камерата е изключена? Тревожат ли се за сигурността на работата си? И сега, когато работните им места станаха по-предизвикателни, как да останат мотивирани?

Изданието обобщава четири съвета за изграждане на страхотна екипна култура, докато работите отдалечено.

Общувайте, общувайте, общувайте

Като лидер може да не изпитвате нужда от взаимодействие, за да останете мотивирани, но отдалечените служители може да се чувстват изолирани. Приложенията за телеконференции не са достатъчни, за да осигурят всички нива на взаимодействие, от които се нуждае екипът. Поддържайте връзка на макро- и микрониво, като създавате чат канали за цялата компания, както и за всеки екип и афинитетна група. Тези канали могат да се използват за всичко - от работа до случайни взаимодействия.

Превключвайте телекомуникационните методи

Използването на разнообразни официални и неформални канали позволява на лидерите да контактуват с екипа си постоянно. Правилната комбинация от технологични инструменти ще ви даде гъвкавост да се чувствате свързани на няколко нива без да нарушавате работния процес на вашия екип. Разрешаването на гъвкавостта на отдалечените екипи да общуват по различни спокоен и непланиран начин ще насърчи редовния обмен на идеи, което ще направи всички по-продуктивни.

Поддържайте чувството за общност

Как топ мениджърите комуникират в момента е ключов елемент в изграждането на общността. Това включва не само обсъждане на работни теми, но и на неформални въпроси, например ваканциите. Отношенията в различните форуми и канали не е нужно да са строго формални и трябва да компенсират липсата на социално взаимодействие, което идва с работата от дома. Умните предприемачи знаят, че именно това чувство за общност обединява екипа и ги кара да работят по-усилено за постигане на общите цели.

Използвайте ценности за разработване на корпоративна идентичност

Вашият екип трябва да е запознат с визията на компанията, накъде отива, какви са нейните цели. Важно е всичко това да се комуникира чрез ценности.

Идентифицирайте и ясно съобщавайте ценностите на вашата компания. Тези стойности са ориентирите, които поддържат компанията, те са аспектите, които се споменават в годишни прегледи и сесии за определяне на цели, те са най-важните ориентири за новите служители. Важно е тези ценности да са част от ежедневието. Те работят  само за компании, когато лидерите ги приемат и изживяват.

Изграждането на превъзходна корпоративна култура е предизвикателство в нормални времена, но е още по-трудно, когато целият екип работи отдалечено. Следвайки тези прости насоки, можете да изградите силна и положителна култура, която насърчава иновациите, производителността и работата в екип.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.