Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | January 18, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Как фасилити мениджмънтът подобрява качеството на живот и средата?

Как фасилити мениджмънтът подобрява качеството на живот и средата?

На 19 април 2018 г. в Стара Загора се проведе фасилити мениджмънт форум под надслов “Фасилити мениджмънт: Подобряване качеството на живот”.

Събитието беше организирано от сп. Enterprise.

Водещи експерти от сектора разгледаха тенденциите във фасилити мениджмънт сектора и успешните практики за развитие и потребителско удовлетворение и представиха развитието на пазара, тенденциите и иновациите.

Сред обсъжданите теми бяха какво представлява съвременният фасилити мениджмънт и какви са тенденциите за подобряване качеството на живот на хората, как сградите и градската среда влияят на качеството на живот, какви са съвременните фасилити мениджмънт модели и как се вписва българският модел в тях.

Представени бяха и някои съвременни фасилити мениджмънт решения за ефективно управление и оптимизиране разходите за сградите, сред които и интегрирани софтуерни решения за управление на процеси, иновации и добри практики.

По време на форума Анна Дунева от Актавис, компания на Тева, обобщи, че начинът, по който живеем в работното пространство, се променя, както и стратегиите за работното място, които трябва да имаме, за да привличаме и задържим таланти, както и да стимулираме продуктивността на служителите.

За целта е важно да се разработи стратегия с ключови индикатори за измерване въздействието на офис средата върху нуждите на служителите.

В съвременния фасилити мениджмънт все повече се интегрират интелигентни инструменти за сградно управление и автоматизация, допълни Димитър Георгиев, член на Управителния съвет на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и управител на Фърст Фасилити България ЕООД.

Фасилити мениджмънта все повече се съобразява и с бързите темпове на урбанизация. През 2017 г. 54% от световното население живее в градски зони, като към 2050 г. се очаква този дял да достигне 66%. Ако през 1990 г. мегаградовете са били само 10 с общо 153 млн. жители, към 2014 г. те вече са 28 с 453 млн. души население, а през 2030 г. се очаква да достигнат 41.

Към 2015 г. населението на Земята е 7,3 млрд. души, а до 2 100 г. се очаква да се увеличи до 11,2 млрд. души, посочи Горан Миланов, зам.-председател на EuroFM и управляващ партньор на Vidako FM.

През 2030 г. човечеството ще има нужда от 35% повече храна, 40% повече вода и 50% повече енергия, допълни той. До 2050 г. очакванията са световният брутен вътрешен продукт (БВП) да се удвои, като четири пети от него ще се концентрират в само 32 икономики. Това ще наложи строителството на по-големи градове, производство на повече енергия и храна, повече разходи и използването на по-мощни компютри, което налага по-добро управление и стратегическо планиране.

Aлександър Цветанов, съосновател на Смарт Бизнес Софт, и Анастас Шопов, мениджър Бизнес развитие на И Ар Пи България, представиха ролята на софтуерните решения във фасилити мениджмънта. Тези продукти обединяват процесите по планиране, управление, контрол и отчетност в един интегриран CRM модул, от който се вижда всичко необходимо за бизнеса – оферти, продажби, фактури и плащания, пълната информация за клиентите, поръчките и доставките, управлението на складовите наличности, осчетоводяването на процесите и т.н.

Представени бяха и няколко интересни случая за ролята на фасилити мениджмънта – при избора на нова централа, за проекта за реновиране на мол Галерия в Стара Загора и в индустриалните и логистични сгради на Загорка АД.

Официални партньори на форума са БГФМА, Мундус Сървисиз и erp.bg.

Партньори на форума са изворна вода „Балдаран“, Baristo, Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България и Национално сдружение недвижими имоти.

Медийни партньори на форума са eventspro.bg, publics.cg, сп. Фасилитис.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.