Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 22, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Един от европейските суперкомпютри ще бъде разположен в София

Един от европейските суперкомпютри ще бъде разположен в София

Един от европейските суперкомпютри ще бъде разположен в столицата на България София, съобщава пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви осемте държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнище. Освен България, това са Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

„Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро. Суперкомпютрите са в основата на европейското технологично лидерство и могат да направят успешно конкурирането със САЩ и Китай“, коментира Габриел.

Комисарят подчерта, че тези суперкомпютри ще подкрепят изследователите, промишлеността и предприятията в Европа при създаването на нови приложения в широк кръг от области – от разработването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата.

Съвместното предприятие, заедно с избраните локации домакини, планира да придобие 8 суперкомпютъра: 3 прекурсора на машини с производителност над един екзафлопс (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда), които ще се наредят сред първите 5 в света, и 5 машини с производителност от порядъка на петафлопс (които могат да извършват поне 4 петафлопса, или 4 милиона милиарда операции в секунда).

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.