Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 11, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Как кризата с коронавируса Covid-19 се отразява на бизнеса в България?

Как кризата с коронавируса Covid-19 се отразява на бизнеса в България?

Общо 12% от фирмите в България са преустановили дейност заради извънредното положение и липсата на поръчки на фона на пандемията от коронавируса Covid-19.

Това показват резултатите от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред 300 компании и браншови организации, проведена в периода 18-23 март.

При 48% от работодателите служителите работят стандартно на работното място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки. При 38% от фирмите наетите работят от вкъщи. При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите – в неплатен, показват резултатите от анкетата.

В началото на годината бизнесът имаше позитивни виждания за развитието на климата в страната, дори беше по-обнадежден спрямо постигнатите резултати от 2019 г. Сега ситуацията е променена и изисква промени и мерки, за да може да се смекчи неблагоприятния ефект върху състоянието на бизнеса, посочват от БТПП.

Бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа и гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно. Действително има редица компании, които съвместяват всички посочени възможности, служителите им работят на ротационен принцип (на екипи) предвид намаляването на поръчките, невъзможността за доставка на суровини и блокиране на транспорта. Работата с клиенти е ограничена до минимум, а определени компании, загрижени за здравето на най-възрастните служители, са ги пуснали в отпуск.

Под 1% са фирмите, които очакват положителен ефект от кризата с коронавируса.

Най-значима и силно необходима мярка за бизнеса сега е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори с цел да не се възпрепятства износа и вноса на стоки - 96% от компаниите смятат така. Това е изключително важен елемент, за да може икономиката на страната да функционира нормално. Не на последно място, предвид затрудненията, свързани с автомобилния транспорт, се забелязва една неизползвана възможност - и фирмите, и още повече държавата трябва да  се фокусират върху по-пълноценно използване на ЖП транспорта, който е под неин контрол.

На второ място, над 90% от фирмите посочват, че държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се извърши незабавно разплащане на просрочени задължения, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса.

Подкрепата в размер на 60% от възнагражденията на служителите в рамките на 3 месеца в доказано засегнати от вируса фирми  е също един от важните елементи, за да могат фирмите да съумеят да запазят служителите си в неясните времена. Според членове на Палатата, след направена оценка процентът може да бъде по-голям (аналогично на Великобритания, където е 80%) и да има по-голяма яснота как ще могат да се възползват.

Около 92% от компаниите подкрепят като мярка ускорена оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове. Бизнесът продължава да настоява за връщане на изплащането на първите три дни от болничните към ДОО.

Компаниите в най-голяма степен ще се опитат да запазят служителите си чрез оптимизиране на разходите си, чрез изпозването на възможността за 60% подкрепа в изплащане на заплатите на служителите. Някои от тях ще се ориентират по-динамично към онлайн търговията, за да използват ситуацията, а други ще поемат загубите, които ще претърпят, за да избегнат съкращаване на персонал.

Има и компании, които посочват, че ако ситуацията с COVID-19 не се подобри, ще се стигне до съкращения.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.