Фикрет Индже: България е отлично място за правене на бизнес

ФИ

България е една много добра дестинация за инвестиции и е отлично място за правене на бизнес и производство. Сред основните й предимства е финансовата сигурност, която дава и което е главната предпоставка за успешна инвестиция на предприемачите от чужбина. Това каза в интервю за "Строителство имоти" Фикрет Индже, председател на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, член на Изпълнителното бюро на Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки и председател на Надзорния съвет на най-големия на Балканите завод за алуминий „Алкомет“ в Шумен.
Сред благоприятните за страната ни фактори той изтъкна още данъчната политика на страната и квалифицираната работна сила. По думите му политиката, която води държавата в подкрепа на бизнеса е добра, има разбиране и подкрепа и от областните и общинските управи, както и от другите институции.

"Без проблеми не може. В бизнеса, какъвто и да е той, винаги има трудности. Но се стараем да работим на високо професионално ниво и базирайки се на добрите европейски практики, да работим успешно", казва г-н Индже. Като свой труден период в страната ни той определя 2008 г. "Тогава заради световната икономическа криза за първи път спаднаха продажбите ни. Имаше сътресения във всички сектори. Не беше лесно, но и трудностите се преодоляват. Сега си даваме сметка, че благодарение на извоюваните позиции и широкото приложение на продукцията ни усетихме минимално ефекта на кризата", казва той.

Фикрет Индже коментира, че три много сериозни турски компании ще инвестират в България. "Те планират 100 млн. евро инвестиции тук. Едната фирма работи в сектор „Металургия”, втората ще произвежда трансформатори, а третата ще работи в керамичната промишленост. Те ще открият общо над 1000 работни места в Шуменския регион. Очаква се голяма инвестиция и в циментовата фабрика в Девня. Ние също стартираме нов проект за 30 млн. евро в нашето предприятие.", добавя той.

На въпрос за дефицита с кадри, г-н Индже казва, че имат проблем с намирането на младите инженери. Държавата има изключително остра нужда от подготвени инженерни и технически специалисти. "Трябва да се помисли за по-целенасочена програма, която да е плод на усилията на бизнеса, образователната система и държавата.", коментира той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.