Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 22, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнес климатът рязко се влошава през август

Бизнес климатът рязко се влошава през август

Бизнес климатът рязко се влошава през август. Общият индекс намалява с 3,1 пункта спрямо юли, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Песимистични са настроенията във всички сектори на икономиката, като най-силни са в строителството и сектора на услугите.
Бизнес климатът в строителството се понижава с 5,1 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също резервирани. Анкетата регистрира и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Бизнес климатът в сектора на услугите се понижава с 4,9 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към запазване на „същото“. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са по-умерени.

Бизнес климатът в търговията на дребно намалява с 3,5 пункта заради по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Бизнес климатът в промишлеността се влошава с 0,8 пункта, което се дължи на изместване на оценките на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към „задоволително“. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието, така и за производствената активност през следващите месеци са благоприятни.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.