10 млн. долара за най-скъпия имот в София

decorative_villa

Най-скъпият имот, наличен на столичния жилищен пазар, струва 10 млн. щатски долара. В София обаче жилищата на стойност между 5 и 10 млн. са малко на брой и са екслузивни. В профила на типичните луксозни имоти в столицата влизат или къщи в Бояна около 600 кв.м, с 1.5 – 2 дка двор, на стойност около 700 000 евро, както и  апартаменти в района на Докторската градина, около 200 кв.м с 3 спални, оценявани на около 450 000 евро.

Това показва анализ на агенцията за недвижими имоти в луксозния сегмент Unique Estates. Компанията, партньор на международния лидер в продажбите на луксозни имоти Christie’s, представи данни за световния пазар на най-скъпи жилища.

Според доклада, британската столица Лондон е абсолютният световен рекордьор по ценови нива на луксозни имоти. Ако средната цена на лукс имот в Лондон е 53 890 долара на кв.м, то в българската столица тя е 2 650 долара на квадрат, а в Далас тази стойност е 6 450 долара на кв.м. Това прави луксозните имоти в София с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания.

Проучването на Christie’s се концентрира върху 10 града в света, определени като най-желаните и скъпи дестинации – Далас, Хонг Конг, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Торонто и Лазурния бряг. В изследването влизат около 33 000 имота на стойност над 1 млн. долара.

За сравнение в българската столица делът на луксозните имоти е около 10% от всички на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0,5% или около 3 000 жилищни имота в столицата. Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 милиона долара.

„Българският пазар на луксозни жилища е зависим от общата икономическа картина и макар да се развива добре за местните условия, все още е далеч от мащабите на големите световни градове”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. „И ако в София най-скъпият наличен на пазара имот струва 10 милиона долара, то в Ню Йорк през миналата година бе сключена сделка за 88 милиона долара. Макар тази стойност сама по себе си да е рекордна, средните цени в българската столица са в пъти по-ниски от нивата в международен план”, допълва Илиева.

По думите й средният престой на луксозен имот на българския пазар е около 1 година. В същото време в Маями, например, едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-дълъг е престоят на лукс имотите в Лазурния бряг – 9 месеца, а най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара.

Друг отличителен белег на българския пазар на луксозни жилища е, че се влияе от политическите събития, за разлика от международния, който е по-скоро изолиран от движението на паричните потоци в резултат от политически промени.

„Имаме лек спад на активността на пазара на луксозни имоти в България през последното тримесечие”, коментира Весела Илиева. „Покупката на скъп луксозен имот е свързана със значителни за българския стандарт суми и дори хората с висока покупателна способност са предпазливи напоследък. Очакваме плавното покачване да продължи след летните ваканции на домакинствата, тъй като това е период, в който приоритетни са пътуванията”, допълва Илиева.

В световен мащаб расте процентът на хората, които притежават повече от 1 луксозен имот. В Париж тези хора са 40% от притежателите на лукс имоти, в Лондон – 70%, а в американските градове делът им е по-малък – около 20% от притежателите на скъпи имоти в Далас, Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто имат 2 или дори 3 жилища от висок клас. В София този процент е по-нисък, но все пак, макар и плахо, расте делът на хората, които притежават 2 и повече луксозни имота, коментират от агенцията за недвижими имоти.

Богатите българи от години се интересуват и от покупка на жилище извън страната, коментират още от компанията. Но техният интерес е насочен към ограничен брой локации, като в полезрението им попадат едва две от посочените в доклада на Christie’s дестинации – това са Лондон и Лазурният бряг. Около 10 от сънародниците ни притежават наистина луксозен имот в Лондон, единици са тези с къщи на Лазурния бряг. По-голям брой българи имат апартаменти в австрийската столица Виена, както и тези, които имат интерес към Френската и Италианската Ривиера, където обикновено купуват луксозно жилище тип втори дом.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.