Пазарът на бизнес имоти се раздвижва

office_building

Незаетите складови площи у нас са намалели с 1.2% до 5.4% през третото тримесечие на 2012 г., като най-активните играчи в сегмента са производителите на резервни части и електроника за автомобили, търсещи бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите. Фактор за раздвижването на пазара имат и гръцките компании, които, в резултат от неблагоприятните промени в данъчната политика на страната, се ориентират към икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си. Това са част от изводите на анализа на пазара на бизнес имоти на консултантската компания Forton за периода юли-септември 2012 г.

Пример за успешната релокация на гръцка фирма у нас е скорошна сделка с гръцки производител на соларни панели.  „След направеното предпроектно проучване, предложихме на клиента няколко подходящи проекта. Той се спря на бившата фабрика на Миролио в Елин Пелин. Вече е подписан 10-годишен договор за наем на 22 000 кв.м индустриална и складова площ“, коментира сделката Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

В столицата е отчетен спад на наемните нива на индустриалните площи с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3.5 евро. Според експертите се наблюдава тенденция към постепенно, но пък постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи. По думите им логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

По отношение на търговските площи, и през третото тримесечие на годината общият обем на търговските площи остава непроменен – 594 410 кв.м, което отрежда по 81 кв.м на 1000 души от населението. Пазарът продължава да е в очакване на третата вълна от молове, която, според анализаторите, ще доведе до нов етап в развитието на търговските площи, отличаващ се с разнообразие на представените търговски марки и малко проекти в процес на изграждане. Резултатът - по-предвидим и стабилен инвестиционен климат, подчертават от Forton.

„Част от разположените на централните търговски улици наематели търсят варианти за позициониране в предстоящите нови молове. Това е ясна индикация за продължаващата промяна в стила на потребителското поведение на населението, което все повече предпочита моловете пред търговските улици”, коментира Росен Генев, мениджър Търговски площи в консултантската компания.

Наемните нива не отбелязват съществена промяна. Към момента наемите на главните търговски улици се задържат на около 40 евро на кв.м, а в моловете квадратен метър площ месечно продължава да струва 27 евро за магазин от 100 кв.м. В провинцията нивата в търговските центрове се движат между 18 и 20 евро.

При офис площите, въпреки сравнително бавното усвояване на офис площи през юли, август и септември, в края на периода се забеляза известно активизиране. Няколко големи сделки се очаква да бъдат приключени до края на годината, а първокласните офис сгради демонстрират постоянен ръст на заетостта. 82% е заетостта в десетте най-добри офис проекта в София.

„За топ 10-те клас А сгради на пазара в момента отчитаме над 82% заетост, като Полиграфия Офис Център и Литекс Тауър практически са напълно отдадени“, коментира Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ в компанията. „Свободните офиси на пазара в столицата продължават да бъдат около 30%, като се очаква покачване на заетостта в бъдеще. Площите клас А са предпочитани от международните корпоративни наематели. Офисите клас Б, разположени в по-трудно разпознаваеми локации, срещат известни предизвикателства при намирането на наематели“ добавя Кайзеров.

Това, според прогнозата на компанията, ще доведе до засилен инвестиционен интерес към пазара на офиси в страната. Общият обем офис площи към септември 2012 г. е 1 576 500 кв.м, като нови 19 100 кв.м бяха завършени през последните 3 месеца. 20%  по-малко са новопостроените офис площи през това тримесечие спрямо миналото, като нарастването на годишна база е 6%.

До края на годината се очаква завършването на още 51 000 кв.м. Общият обем на офисите, усвоени през третото тримесечие, е 17 900 кв.м, посочват още от Forton. Преместването на офиси продължава да е най-актуалната тенденция, а компаниите от IT сферата и телекомуникациите са сред най-активните офис наематели.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.