Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Между 1 и 1.5% растеж на икономиката прогнозира новият финансов министър

Между 1 и 1.5% растеж на икономиката прогнозира новият финансов министър
ENTERPRISE

Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1.5%  при условие, че във втората половина на годината еврозоната започне да се възстановява. Това прогнозира служебният министър на финансите Калин Христов на церемонията по предаване на управлението на министерството, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите на досегашния подуправител на БНБ, служебният кабинет работи в рамките на съществуващия бюджет, така, както е изписан. Ето защо за увеличение на доходите ще се мисли при установено наличие на възможни резерви.

На въпрос дали правителството ще тегли нови заеми, Христов отново подчерта, че няма да се излиза от рамките на приетия бюджет. „В него е записано ясно, че може да има финансиране до 2 милиарда лева, защото в бюджета има 1 милиард лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и има 1 милиард лева падеж на книжа, които трябва да бъдат рефинансирани. В рамките на бюджета ясно е казано какво финансиране може да има и за какво може да се използва – за изплащане на падежиращи емисии и за финансиране на дефицита”.

Според финансиста, бюджетът поставя акцент върху инвестиционните разходи. Той допълни, че осъществените икономии от инвестиции са свързани с усвояването на  европейските фондове, тъй като нереализираните проекти механично водят до спестяване.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.