Как да си намерим лоялен служител?

question

В хода на работата си всеки мениджър рано или късно се убеждава в това какво огромно предизвикателство е да успееш да сформираш сплотен, мотивиран и ефективен екип. Тук от ключово значение е избирането на служители, които, освен да са лоялни към задълженията си, трябва да бъдат такива и към отбора – да успяват да създават здравословна работна атмосфера в него. Защото наличието дори само на един несериозен или нелоялен към фирмата и колегите си съдружник безспорно вреди на всички останали.

За да избегнете тази опасност, при интервюто за избор на кандидат за свободна длъжност, можете да зададете следните въпроси, за да определите лоялен ли ще бъде той към Вас, или не. Те ще ви помогнат да получите информация за лоялността и възможността за управляване на кандидата. Тези два критерия, при наличието на добри умения – определят бъдещата му ефективност като служител във вашата компания.

1. „Какво е цялостното ви впечатление от миналата Ви работа?“

Tук можете да зададете и следния въпрос: „Разкажете ми малко повече за процеса на израстването Ви в тази организация?“ и „Как се отразяваше това на колегите ви? Взети заедно, тези три въпроса имат една и съща цел – да ви разкажат за цялостното отношение на кандидата към работата, към колегите и управлението.Отговорите му също така ще ви подскажат как са се отнасяли бившите колеги на кандидата към него.

2. „Дайте пример, когато ръководството е трябвало да промени плана или метода на работата на Вашия екип. Как приехте това и как комуникирахте промяната с колегите си?“

Този въпрос обикновено се задава, когато новият потенциален служител ще трябва да управлява останалите му колеги. Това е сложно питане, което цели да покаже не само управляемостта на кандидата, но и ръководните му способности, както и устойчивостта му на стреса.

3. „Разкажете ми за моментите, в които сте чувствали необходимостта да убедите Вашите колеги да променят начина си на работа.“

Колко силни са убежденията на кандидата? До каква степен са верни?Задайте и следния въпрос: „Как точно ги убеждавахте? Какъв резултат получихте? Трябва да знаете дали кандидатът ще се придържа към съществуващите практики във Вашата компания и ако реши да променя нещо, как ще процедира – дипломатично или агресивно.

4. „Ако можехте да направите едно конструктивно предложение на ръководството фирмата, в която работите – какво щеше да бъде то?“

Можете да се тълкувате отговор: „Аз не знам“ като отговор на човек, който не разполага с инициатива и мотивация. От друга страна, можете да тълкувате мнение от типа „Те трябва да направят …“ като показател за проблемен служител. Запазете обективност, анализирайки много внимателно отговора на този въпрос.

5. „Спомнете си случаите, когато хората около Вас не са били достатъчно честни и коректни, какво предприехте по въпроса?“

Преди да попитате точно това, опитайте се да определите какво представлява приемливия отговор, защото този въпрос определя характера на човека доста директно и трябва да се използва с повишено внимание, когато подозирате лъжи в екипа ви.

6.“Как се чувствате, когато Ви дават указания/инструкции?“

Ясно е, че инструкциите звучат по различен начин, когато разполагате с много време, което да отделите на служителя и сте учтив, и в моментите, в които бързате и работата трябва да се свърши на момента. Ако сте получили удовлетворяващ за вас отговор на посочения въпрос, можете да помолите кандидата да ви разкаже „за някоя случка, когато шефът му е бързал и е нямал време за учтивост“. Целта е една – да разберете как кандидата приема критиките и най-лесно ще я постигнете, ако бъдете директни.

7. „Интересно да науча повече за моментите, когато Вашата работа или идея е била критикувана.“

С този въпрос Вие искате да разберете не причината за критиката, а това как кандидатът е реагирал на нея. Независимо от отговора, слушайте внимателно – обърнете внимание върху тона на гласа му. Ослушвайте се за горчиви нотки. Не ви трябват работници, които ще таят лоши чувства към вас при всяна ваша критика.

8. „Можете ли да се сетите за моменти, в които не сте били съгласни с шефа си?“ или Имало ли е случаи, в които действия на Вашия бивш началник са били неприемливи за Вас?

Преценете дали несъгласията, изброени в отговора на кандидата са от такъв тип, че могат да станат проблемни и във вашата организации.

9. „В кои области Вашия шеф би могъл да свърши по-добра работа?“

От отговора ще научите до каква степен кандидатът допуска да бъде управляван или какво конкретно не му харесва, когато го ръководят. Реакцията може да разкрие критика, която може да сполети и бъдещия му шеф. Дали тази критика ще бъде оправдана?

10. „Как, по Ваше мнение, бившият ви началник оценява Вашата работа и ползите от нея?

Този въпрос по своята същност е субективен и ще ви даде информация за увереността и самочувствието на кандидата. Ще се изненадате колко искрени отговори можете да получите от интервюираните, особено, когато засягат моменти, в които кандидатът се е чувствал недооценен.

 

Автор: Сергей Гринглаз, www.infobusiness.bg

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.