Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът нараства с близо 3% за първото полугодие

Износът нараства с близо 3% за първото полугодие

През периода януари - юни 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава със 7.8% спрямо съответния период на предходната година до 7.8 млрд. лв.. В същото време, експортът на българските компании за най-големия търговски партньор на страната – ЕС - запазва обема си от първите 6 месеца на 2011 г. и е в размер на 9.6 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт НСИ. Общо изнесените от страната стоки за външни пазари са на стойност 19.4 млн. лв, или с 2.8% повече от същия период година по-рано.

Сред страните извън ЕС, България търгува основно с Турция, Китай, Русия, Сърбия и Македония, които формират 46.3% от износа й. Значително нараства експортът за  Обединените арабски емирства,  Израел, Канада, Сирия, Китай и Бразилия, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Иран, Индия и Хърватия.

През юни 2012 г. се наблюдава съществено увеличение на износа за трети страни  - с 33.% спрямо същия месец до 1.5 млрд. лева. Общият ни експорт (включително към ЕС), се увеличава с 10.7% през юни.

Ръстът на вноса от трети страни през първото полугодие надвишава този на износа, достигайки до 13%, като общата стойност на импорта от чуждестранни компании е 10.2 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от  Канада,  Перу,  Босна и Херцеговина, Иран и Бразилия,  а  най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан и Израел.

През юни 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 1.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България със страните извън европейския пазар отново е отрицателно през първите 6 месеца на 2012 г., като импортът надвишава експорта с близо 2.4 млн. лв.

От държавите членки на ЕС, основно сме търгували с Германия,  Италия, Гърция, Румъния, Франция и Белгия, които формират 71.4% от износа. Най-значително нарастване се  наблюдава в износа за  Португалия и Словения, а най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Малта.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2012 г. се увеличава с 9.6% и  надвишава 11.6 млрд. лв. Най-значителен ръст е отчетен при  вноса от  Кипър и Португалия, а най-голямо намаление - при този от Малта.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно и възлиза на 5 077.9 млн. лв., което е с 2 263.8 млн. лв. повече от салдото за първите  шест месеца на 2011 г., отбелязват от НСИ.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.