Водещи технологични компании създават консорциум за центрове за съхранение на данни

laptop

Google, IBM, Mellanox, NVIDIA и Tyan обявиха плановете си за създаване на консорциум OpenPOWER, който ще разработва отворени решения, базирани на микропроцесорната технология POWER на IBM. Консорциумът ще създава сървъри, мрежови технологии и системи за съхранение на данни от ново поколение, предназначени за дейта центрове, съобщиха от IBM.

Консорциумът дава възможност за ползване на POWER хардуера и софтуера в отворени проекти и лицензиране на POWER IP с цел разширяване на кръга от разработчици за платформата. В рамките на обединението ще може да се ползва фирмуер  - софтуер, който управлява базовите функции на чипа. По този начин ще се отворят възможности за създаване на нови сървъри, предназначени за различни нива на натоварване.

Инициативата свързва хардуер, софтуерни решения и приложения, с което ще се създаде мощна платформа за изчисления, базирана на графичния процесор NVIDIA GPU и централния процесор POWER CPU. В тази връзка IBM и NVIDIA вече работят по интегрирането на своите системи – CUDA GPU и POWER.

Според създателите на OpenPOWER, обединенито е отворено за всяка компания, която проявява  интерес към създаването на иновации на база на платформата POWER.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.