Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 28, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

АИКБ настоява да отпадне добавката за трудов стаж

АИКБ настоява да отпадне добавката за трудов стаж
Petya Dimitrova

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за отмяна на допълнителното месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. Това става ясно от изпратено до министъра на икономиката на икономиката Теодор Седларски писмо. 

Според председателя на АИКБ Васил Велев с преструктурирането на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, ще се преодолее дискриминационното различие между държавните служители. Според Велев измененията няма да ограничат правата на служителите, доколкото размерът на заплатата им няма да бъде намален с приемането на промените.

Представителите на бизнеса са на мнение, че измененията ще премахнат алгоритъм, който няма аналог в европейските страни и ще се създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, чието наемане в момента са възпрепятства от по-високите разходи за труд, които от своя страна са икономически необосновани.

От АИКБ заявяват, че предложеният проект няма да има пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. Приемането на предложението ще премахне дискриминационната по отношение на хората с по-малък трудов стаж уредба, която облагодетелства по-продължително работещите им колеги.

Сред останалите предложения е Националният икономически съвет да изслуша нарочен доклад от социалния министър за проблемите пред трудовата имиграция в България. Бизнесът иска да чуе какви действия ще предприеме страната ни, за да облекчи достъпа на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни до българския пазар на труда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.