Какви са предимствата на гъвкавото работно място

Какви са предимствата на гъвкавото работно място

Служителите винаги ще бъдат по-продуктивни, когато се наслаждават на работата си, чувстват се комфортно на работното си място и имат избор как да си сътрудничат с колегите. Ето защо много фирми се насочват към гъвкавите работни места, или agile.

Такава офис среда дава възможност на служителите да работят както и където се чувстват най-удобно, било то в по-уединен кът, в сектор за съвместна работа или в по-неформален кът. Във време, когато много компании преминаха към отдалечени работни места, предимствата на гъвкавите работни места, сред които подобряването на морала на служителите и намалените оперативни разходи, не са за пренебрегване, пише business.com.

Какво е гъвкаво работно място?

Agile компаниите имат свой офис, но служителите решават как и къде искат да работят от това работно пространство. Няма определени бюра, а обстановката е модерна и непретрупана. Дизайнът обаче е нещо повече от естетика - става въпрос за създаване на пространство, където служителите се чувстват комфортно и могат да постигнат максимална продуктивност.

Гъвкавите работни места могат да се проектират различно, но в повечето офиси няма традиционни кабинети и бюра. Вместо това пространството е открито и има разнообразие от различни места за сядане - с мека мебел, маси за отдих, маси за хранене и т.н.

Отворените зони са идеални за екипно сътрудничество, въпреки че могат да станат шумни, така че гъвкавите работни места обикновено включват и тихи зони. Тези места са за служители, които се нуждаят от лично пространство, където могат да се съсредоточат. Някои гъвкави офиси имат и шумоизолирани кабини.

Зоните за почивка за задължителни за тези офиси. Там служителите могат да говорят и да се хранят. Има и секции с офис консумативи и стоящи работни станции. Важно е да има разнообразие от пространства, за да се отговори на нуждите на служителите.

Какви са предимствата на гъвкавото работно място

Популярността на гъвкавите работни места нараства през годините и има защо. Те са креативни начини за насърчаване на фирмената култура и повишаване на морала на служителите в топла, приветлива среда, проектирана с оглед на техните предпочитания. Така служителите получават по-положителна представа за бизнеса, за който работят, и се радват да са на мястото, където прекарват 40 часа седмично.

Ето и още пет предимства от внедряването на гъвкави работни пространства във вашия офис:

-Привличате топ таланти: Внедряването на гъвкаво работно място може да ви помогне да привлечете най-добрите таланти към вашия бизнес. Пример са компании като Google. Гъвкавата настройка е желателна за служителите, които не харесват традиционните офиси и предпочитат да имат опции къде в работното пространство на бизнеса да завършат работата си.

-Увеличавате производителността: Когато служителите обичат да идват на работа и се чувстват комфортно в заобикалящата ги среда, те ще бъдат по-продуктивни и ефективни.

-Подобрявате сътрудничеството: Гъвкавите работни места са по-благоприятни за екипно сътрудничество и могат да дадат на екипите пространството, от което се нуждаят, за да бъдат иновативни. С колеги наблизо, вместо затворени в кабинки, взаимодействието е по-естествено и връзките стават по-силни.

-Използвате пространството по-ефективно: Гъвкавото работно място ви позволява да извлечете максимума от вашето пространство, вместо да губите хиляди в неизползвани бюра. Това означава намаляване на оперативните разходи.

-Задържате служителите: Служителите искат гъвкавост, за да работят така, както се чувстват най-удобно. Когато покажете на служителите си, че им се доверявате да изберат правилното работно пространство за себе си, те ще бъдат по-лоялни към компанията и ще се намали текучеството.

Как да проектирате гъвкавото работно място

Интегрирането на гъвкавата работа трябва да бъде плавен процес. Ако направите внезапни промени в офиса си, без първо да говорите за тях с персонала, може да се стигне до непредвидими последици. Освен това създаването на гъвкаво работно място вероятно ще ви отнеме много повече усилия, отколкото си представяте.

Един гъвкав офис трябва да бъде проектиран така, че да има четири ключови зони: фокус, сътрудничество, срещи и социален сектор. Зоните за фокусиране са с малки, открити, но тихи кабини. Те трябва да заемат до 50% от пространството.

Зоните за сътрудничество са за събиране на хората. Те са идеални за бързи разговори и творчество. . Въпреки че не са непременно зони за срещи, зоната за сътрудничество трябва да е достъпна за всички, но и леко защитена. Около 30% от офиса трябва да бъде пространство за съвместна работа.

Останалата част от офиса може да бъде комбинация от зони за срещи и социални зони, където групите могат да се събират за лични разговори или да отидат да обядват спокойно. Гъвкавата работа премахва концепцията служителите да обядват на бюрата си. Вместо това служителите трябва да вземат истинска обедна почивка или в една от най-удобните зони на работното място или изцяло извън офиса.

Работната среда трябва да бъде приобщаваща и трябва да бъде проектирана с оглед на различните възрастови групи. Обмислете характеристиките, странностите, чертите и нуждите на всяка демографска група, която работи за вас. За да получите измерими ползи, вашето работно място трябва да бъде много по-специфично и подготвено от колекция от бюра, конферентни зали и частни офиси.

Как гъвкавите работни места се сравняват с отдалечените или с хибридната работна среда

Термините "гъвкав", "хибриден" и "дистанционен" често се използват взаимозаменяемо, но не са едно и също нещо. И трите насърчават гъвкава работна среда, но го правят по различни начини.

Едно гъвкаво работно място използва гъвкав работен модел в офиса на компанията. Разполагате с различни аранжировки на мебели и работни пространства. Служителите са свободни да работят там, където се чувстват най-комфортно. Може също да чуете "пъргав" като термин " във връзка с продуктивността на гъвкавия екип, въпреки че това не е задължително да има нещо общо с гъвкавото работно място.

Хибридната работа е по-фокусирана върху разделяне на работното време. Служителите с хибридна работна среда прекарват част от времето си в офис и част от времето си в дистанционна работа. Дистанционната работа обикновено се извършва в дома на служителя или на друго място по негов избор.

Напълно дистанционната работна среда означава, че служителите изобщо не влизат в офиса. Те работят дистанционно през 100% от времето и се свързват с членовете на екипа през Slack или Zoom. И трите варианта - гъвкав, хибриден и дистанционен, наблягат на предоставянето на възможност на работниците да работят където им е най-добре, но си имат своите плюсове и минуси.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.