Кои са работодателите на 2013 г.?

music-for-buisness-staff-motivation

„Телерик” и „Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД” са най-добрите работодатели за 2013 г. според Aon Hewitt.

„Телерик” АД е най-добрият работодател в сегмента на средните и големи компании у нас, а „Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД” – в категорията на малките фирми. Това показва годишното проучване на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели”, което изследва ангажираността на служителите към компаниите, в които работят. Крайното класиране на работодателите в България се формира на база на оценките, дадени от самите служители.

Според изследването, проведено  в сред 16 003 служители и 439 топ мениджъра на компании в  10 страни от Централна и Източна Европа, Нивото на ангажираност на служителите се запазва стабилно, но варира спрямо големината, индустрията и локацията на компаниите. Най-ангажирани са служителите от малките компании, следвани от средните компании с от 250 до 1000 служители. Ангажираността на служителите при най-големите работодатели (с над 1000 служители) е средно с около 20 процентни пункта по-ниска от средните нива за страната тази година.

„С продължаващата икономическа нестабилност, ангажираността на служителите придобива още по-голямо значение, тъй като компаниите разполагат с по-малко ресурси, от които очакват да изпълняват повече. Повече от ясно е, че поведението на служителите е в центъра на бизнес успеха (или неуспеха). Компаниите, които искат да успяват, трябва да гарантират, че техните служители действат/работят в правилната посока, тъй като това е решаващо за успешното им бизнес представяне.”, коментират от Aon Hewitt.

Средното ниво на ангажираност на служителите в България е 54%. Сред факторите, които получават най-висока удовлетвореност от служителите в България, са: колегите, преките ръководители и физическата работна среда

Повече от половината изследвани служители тази година (63%) харесват колегите, с които работят и твърдят, че между тях се гради разбирателство и взаимна подкрепа, което им помага в ежедневната работа. Уважението и споделянето на общи мисли и ценности в екипната работа са също сред основните принципи, които служителите в България ценят особено много. Заедно с това, 62% са удовлетворени напълно от подкрепата, която получават от преките си ръководители. Третият фактор, който получава най-висок резултат на удовлетвореност от служителите в България, на база на проучването, е физическата работна среда – 65% от служителите харесват работното си място и смятат, че то е подходящо за типа работа, която вършат. Служителите в България са удовлетворени от онези аспекти на работната среда, които рядко ги карат да мислят за напускане и да търсят други възможности на пазара на труда или т.нар. задържащи фактори. Но за бизнеса са важни всички онези области, които мотивират служителите да дават и влагат повече от това, което се очаква от тях на работа или връзката ангажираност-бизнес резултати.

Тази година в проучването се включиха компании от над 11 индустрии. Най-ангажирани са служителите в сектор Фармация (81%) и сектор Информационни и комуникационни технологии (63%). Следват секторите на производството, автомобилостроенето и елекстрониката и аутсорсинг услугите.

Класирането

Малки и компании

  1. Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД
  2. Рош България
  3. Сервие Медикал ЕООД

Средни и големи компании

  1. Телерик АД
  2. Шнайдер Електрик България, Глобален завод Пловдив
  3. Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.