Близо една пета от работодателите планират наемане на нови служители

business-people1

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане на служители през второто тримесечие на 2013 г., показва проучване на международната компания за подбор на персонал Manpower. От анкетираните общо 751 компании, 19% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни.

С най-значителни очаквания за откриване на нови работни места са работодателите в сектора на строителството и тези в региона на Пловдив.

По думите на Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия, основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни. Тя допълни обаче, че се наблюдава и друга тенденция, а именно, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола“ планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, “Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план,” коментира Василева.

Анкетата отчита още, че работодателите от всички пет региона имат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични са плановете на фирмите от Пловдив и Варна с коефициенти на заетост съответно от +19% и +17%.

Според Надя Василева, възможностите за търсещите работа в двете области се подобряват значително в резултат от реализацията на реални инвестиции. „Например, Кауфланд наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места.”, посочи тя.

По сектори тенденциите също са обнадеждаващи – предприятията от всички 10 анкетирани отрасли планират да разширят екипите си. Най-силни са очакванията на работодателите от секторите строителство (23%), земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%) и тези на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), както и ресторантьорския и хотелиерския бизнес (14%) и сектора търговия на едро и дребно (14%).Секторите строителство и земеделие, лесовъдство и риболов бележат най-значителен ръст спрямо същия период на миналата година с по 38 процентни пункта.

От друга страна, фирмите в сектора електричество, газ, вода отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода април - юни.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.