Кои са най-важните технологични тенденции в хранителния и селскостопанския сектор за 2023 г.?

Кои са най-важните технологични тенденции в хранителния и селскостопанския сектор за 2023 г.?

Изминалата 2022 г. беше предизвикателна за глобалната хранителна система и разкри няколко нейни структурни слабости в резултат на екстремните метеорологични явления, прекъсванията на веригата на доставки, геополитическото напрежение и войната в Украйна, нарастващото разхищение на храна.

Годината разкри и неспособността на политиците да управляват глобалния глад и продоволствената сигурност, пише entrepreneur.com.

Сериозността на предизвикателството е очевидна от факта, че продоволствената сигурност, устойчивото на климата селско стопанство и селскостопанското финансиране са централната тема на различни дискусии на високо ниво, вкл. и климатичната конференция COP27 в Египет и срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Ето някои значими тенденции в хранително-вкусовата промишленост и технологиите, които се очаква да се ускорят през 2023 г.

Инвестициите в агрофинансиране и устойчивост ще се увеличат

Инвестициите в проекти за устойчивост ще получат импулс. От ООН наскоро отбелязаха, че светът не прави достатъчно, за да помогне на по-бедните нации да устоят на ефектите от глобалното затопляне.

Финансирането на адаптирането към климата е недостатъчно, но това започва да се променя. Ще виждаме емитирането на повече "зелени" облигации, за да се финансират екологични проекти. Фондацията на Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда Френч обеща 1,4 милиарда долара за подпомагане на дребни фермери в Африка на юг от Сахара и Азия за вграждане на устойчивост на климата в работните им практики.

Министерството на земеделието на САЩ планира да инвестира до 2,8 милиарда долара в 70 избрани проекта в рамките на плана за партньорства за климатично интелигентни стоки.

Ускорена цифровизация на селското стопанство за увеличаване на видимостта и прозрачността на хранителните системи

Дигитализацията на селското стопанство е един от начините за намаляване на въздействието на сектора върху климата и въздействието на задаващото се икономическо забавяне в определени региони. Предприятията и правителствата по света ще ускорят технологичните инвестиции в селското стопанство, като използват напредъка в облачните изчисления, наблюдението на земята, дистанционното наблюдение, данните и AI/ML моделите, за да помогнат на сектора да отключи нови възможности и да решат наболели проблеми.

Това може значително да стимулира производството на храни, да подобри рентабилността и да намали оперативните разходи, които са от решаващо значение при спад на икономиката.

Ще има силен акцент върху увеличаването на видимостта и прозрачността на глобалните хранителни системи. Това означава комбиниране на опит в множество области като наука за данни, цифрови приложения, ГИС, агронаука, агрономия, AI/ML модели, метеорологични данни, IoT и дронове, наред с други, за да се осигури по-добра видимост и интелигентност около жизнения цикъл на селскостопанското производство.

Повишен фокус върху овластяването на дребните фермери

През последните няколко години имаше голям фокус от частни играчи, правителства и агенции за развитие върху изграждането на ориентирани към фермерите решения. От приблизително 580 милиона фермери по света около 500 милиона са дребни фермери, които не са лесно достъпни.

Заинтересованите страни в глобалната хранителна система са осъзнали, че смислена и трайна трансформация на селското стопанство не е възможна, освен ако дребните земеделски стопани на местно ниво не бъдат обучени и не възприемат по-интелигентни, по-ефективни и устойчиви начини на земеделие.

Дигитализацията и интуитивната, евтина и лесно достъпна технология могат да допринесат много това да се случи. Овластяването на фермерите на местно ниво ще заеме централно място в заседателните зали на агробизнеса през следващата година.

Изграждане на хранителна самодостатъчност и намаляване разхищаването на храна

Много страни ще предприемат съгласувани мерки за изграждане на самостоятелност и самодостатъчност в производството на храни, за да изхранват своите граждани. Те осъзнават, че създаването на самостоятелна хранителна система е стратегически императив.

Много високата зависимост от няколко пазара за основни култури, основни храни и суровини като пестициди и торове увеличава рисковете от смущения в производството на храни и заплахата от хранителна несигурност. Правителствата ще ускорят широкомащабното приемане на технологии и данни, за да помогнат на своите икономики да изградят самостоятелност чрез увеличаване на производителността, ефективността и предвидимостта в своите системи за доставка на храни.

Намаляването на разхищението на храна ще се превърне в приоритет за икономиките, докато светът се бори с продоволствената несигурност и икономическата нестабилност. Днес една трета от храната, произведена в световен мащаб, се губи или пропилява.

Сензорите за почва могат да помогнат за наблюдение на здравето на почвата, за да се предотврати загубата на култури в полето. Цифровите решения могат да наблюдават жизнения цикъл на културите и да изпращат съвети в реално време до производителите, които могат да им помогнат да намалят загубите в процеса на отглеждане. Решенията за свързано земеделие, поддържащи IoT, могат да дадат възможност на фермерите, преработвателите и търговците на дребно да проследят от край до край хранителната продукция.

Регенеративно земеделие за намаляване на деградацията на почвата

Инвестициите в опазването на почвите също се увеличават. Доброто здраве на почвата е в основата на продуктивното земеделие. Трябва да се направи много повече на този фронт, за да се поддържа и подобрява здравето на почвата. Земеделските стопани трябва да се ръководят от базирани на данни решения за оптимално използване на вода, пестициди и агрохимикали и регенеративни земеделски практики, които могат да подхранват здравето на почвата.

Политици, агрохимически компании, технологични играчи и неправителствени организации ще се обединят с нови инициативи и инвестиции за опазване на почвата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.