Как облачните технологии променят бъдещето на бизнеса

Как облачните технологии променят бъдещето на бизнеса

Облачните изчисления се развиха като ключова парадигма, позволяваща повсеместен лесен достъп при поискване до споделен пул от конфигурируеми изчислителни ресурси през интернет.

Тъй като компаниите се движат много по-бързо по пътя си към дигитална трансформация, те търсят начини да увеличат своята гъвкавост, непрекъснатостта на бизнеса, рентабилността и мащабируемостта. Технологията за изчисления в облак ще бъде в основата на всяка стратегия за постигане на тези цели, пише venturebeat.com.

Услугата позволява на потребителите да имат достъп до файлове и програми отвсякъде, като се елиминира необходимостта да са близо до физически хардуер по всяко време.

Бъдещето на облачните технологии

Облачните технологии позволяват на бизнеса да се мащабира и адаптира бързо, ускорявайки иновациите, стимулирайки гъвкавостта, рационализирайки операциите и намалявайки разходите. Това не само ще помогне на компаниите да преминат през настоящата криза, но също така би могло да допринесе за подобрен, дългосрочен растеж.

Повишен капацитет за съхранение

Днес генерирането на данни е на рекордно високо ниво и съхранението и обработката им става все по-трудно. Повечето фирми продължават да съхраняват бизнес и клиентски данни във физически центрове за данни.

Доставчиците на облачни сървъри предлагат допълнителни облачни центрове за данни на по-ниски цени. На пазара вече има много доставчици на облачни услуги и цените стават все по-конкурентни, а това е само от полза за бизнеса. Този напредък ще позволи безпроблемно съхранение на данни без нужда от много физическо пространство.

Подобрена интернет производителност

С облачни изчисления и IoT данните могат да се съхраняват в облака за последваща справка, задълбочен анализ и подобрена производителност. Клиентите и бизнесът искат приложенията и услугите да се зареждат бързо и да са с отлично качество. В резултат на това мрежата ще има по-бързи скорости на изтегляне и качване.

Модулно приоритизиране на софтуера

Индивидуалните програми стават все по-сложни и големи; в резултат на това технологиите за облачни изчисления в крайна сметка ще изискват разширено системно мислене. Понастоящем повечето системен софтуери изискват обширно персонализиране, което означава, че дори решенията за облачни изчисления, използвани от бизнеса, се настройват съобразно нуждите на компанията по отношение на функционалност и сигурност.

Друга важна технология на това десетилетие е IoT (интернет на нещата). С напредъка в облачните изчисления и анализа на данни в реално време M2M комуникацията и споделянето на данни започват да се случват едновременно. С облачните изчисления всичко това се случва лесно и бързо.

Подобрена сигурност

Данните, записани на облачни сървъри, в момента са защитени, но не напълно. По-малките доставчици на облачни услуги може да не са в състояние да предоставят или да разберат всички предпазни мерки, необходими за подходяща защита на данните.

За да се предотвратят кибератаки, бъдещите облачни услуги ще използват по-добри гаранции за киберсигурност и ще прилагат по-добри практики за безопасност. В резултат на това бизнесът ще може да се съсредоточи върху по-важни задължения, вместо да се тревожи за сигурността на данните или алтернативни техники за съхранение на данни.

Икономическото влияние на облака и облачната технология

Ако облачните изчисления продължат да се развиват с текущата си скорост или по-бързо, търсенето на хардуер ще се сведе до минимум. Виртуализацията, облачните изчисления и виртуалните машини (VM) ще се използват за повечето операции и бизнес процеси. В резултат на този напредък разходите за настройка на физическа инфраструктура и софтуерни инсталации ще намалеят значително.

Разходите за облака растат

Бизнесите по света са похарчили 21,1 милиарда долара за облачни инфраструктурни услуги през четвъртото тримесечие на 2021 г., показват данни на технологичната изследователска фирма IDC. Това представлява ръст от 13,5% на годишна база и сигнализира, че разходите за съхранение в облак и изчислителна мощност се възстановяват след пандемията.

През предходното тримесечие разходите за облачна инфраструктура достигнаха 18,6 милиарда долара след забележителен спад от 1,9% на годишна база през второто тримесечие на 2021 г.

За цялата 2021 г. разходите за облачни технологии се увеличават с 8,8% в сравнение с 2020 г. до общо 73,9 милиарда долара, отчита още компанията.

През последните две години предприятията и правителствата по целия свят се заеха с големи проекти за цифрова трансформация. Големите победители са големите три облачни играча: Amazon Web Services (AWS), Google Cloud и Microsoft с Azure и другите му облачни услуги, като Office 365.

IDC прогнозира, че фирмите ще похарчат 90 милиарда долара за облачна инфраструктура през 2022 г., което е с 21,7% повече в сравнение с 2021 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.