Как да спестите от софтуер благодарение на законите на Европейския съюз?

Как да спестите от софтуер благодарение на законите на Европейския съюз?

Автор: Forscope

ПР публикация

Каква асоциация правите с израза "втора употреба"? Вероятно дрехи, автомобили, мебели, може би и книги? Закупуването на използвани стоки е особено популярна практика във времената на финансова криза, предизвикана от Ковид пандемията, в които живеем, но дали само изброените по-горе могат да бъдат открити втора ръка? Знаете ли, че можете да си купите и софтуер втора употреба?

Коронавирусът тотално преобърна живота на всички ни и може би най-драстичната промяна след затварянето на заведенията и употребата на предпазни маски е преминаването към работа в домашни условия. Поради възникналата необходимост от бързо и безопасно преструктуриране на жилището в работно място, възникна и необходимост от масово снабдяване с оригинален и легален софтуер. Решението за фирмите при тези условия на пандемия в идеалния случай е закупуването на използван такъв. Но какво всъщност означава това?

Използваният софтуер представлява програми (още наричани "софтуерни копия"), които вече не са необходими на собствениците си. Това най-често са фирми, желаещи да преминат на обновена версия на използваната до момента програма, или да закупят изцяло нова такава. Това прави използвания до момента софтуер на практика излишен и дава възможност за продажбата му на специализирани фирми, които след това могат да ги предлагат на значително по-ниски цени от първоначалните. Удобството е, че това не е материална стока, която може да има следи от употреба по себе си, така че закупуването на втора ръка софтуер не би ви ощетило по никакъв начин, може единствено да ви спести средства. Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Може би се чудите дали това е законна практика? Продажбата на употребяван софтуер е напълно легална дейност, която в България се извършва от forscope.bg.

Законите работят за нас

Въпреки че сме свикнали да свързваме думата "закон" със забрана или ограничение, има и закони, които определено са в наша полза. Пример за това Директивата от 2009 г. на Европейския парламент и на Съвета относно правната закрила на компютърните програми, според която техният създател губи изключителните си права върху разпространяването на копие на програмата непосредствено след първата му продажба. Описаното в директивата се допълва и от решението на СЕС от 2012, гласящо, че "Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите "използвани" лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет". Според решение на Съда на Европейски съюз от 2016 г. пък, "Първоначалният приобретател на копие от компютърна програма, придружено от лиценз за безсрочно използване, има право да препродаде на последващ приобретател, вече използвано, това копие и лиценза за него."

Какво означава всичко това? Че в рамките на Европейския съюз е напълно възможно и законно препродаване на софтуерни копия, независимо дали става дума за дигитални, или за такива на физически носител, без да е необходимо изрично разрешение на фирмата производител, като тя няма законното право да възпрепятства процеса на препродажба.

Качество на достъпни цени

Според скорошно проучване на Statcounter, най-разпространената версия на Windows в глобален мащаб е Windows 10. Предвид популярността на софтуера, оборудването на устройствата в домашния офис със същия гарантират максимално бърза адаптация на служителите, тъй като вероятно програмата вече им е позната от техния персонален компютър. В комбинация с Windows Server 2019 и Office 2019, трите продукта създават мрежа за дистанционна работа, достатъчно гъвкава и предоставяща възможности, които биха удовлетворили нуждите на всеки офис. Закупуването на тези софтуери втора ръка би спестило значителен процент средства на фирмата, но единствено ако сме добре запознати с характеристиките на всеки от пакетите и сме сигурни, че биха били полезни за работата ни.

Windows 10 Pro - надеждният бизнес партньор

Операционната система Windows 10 Pro е задължителна част от успешната работа на всеки бизнес или държавна администрация, благодарение на свойствата си, позволяващи бързо и ефективно управление на данни и повишаващи сигурността на обработваната информация. Едно от предимствата на софтуера е мултитаскинг режимът, предоставящ възможност за излъчване на няколко приложения едновременно на един екран, или свързване с компютъра ви от разстояние за случаите, в които сте на път и е необходим отдалечен достъп.

Windows 10 Pro разполага и със собствен браузър за максимално удобство при работа. Добре познатият Microsoft Edge позволява да пишете и маркирате текст директно в уеб страниците, а изгледът на браузъра е създаден специално, за да не могат излишни елементи, отвличащи вниманието, да попречат на пълноценното визуално изживяване. Друго предимство на Microsoft Edge е, че при употребата му на устройство, използващо Windows 10, щади батерията на компютъра за сметка на Chrome и Firefox.

От изключителна важност е и фактът, че Windows 10 е най-сигурната операционна система на Microsoft, с впечатляващ набор от вградени инструменти за борба със зловреден софтуер, пробиви в защитата и изтичане на данни. Функции като Secure Boot, Bitlocker, App & browser control, Windows Defender и още много други се грижат вашето устройство е защитено от злонамерени програми и кибератаки.

Office 2019 Professional Plus - комфорт и в дома, и в офиса

Office 2019 е текущият офис пакет без абонамент на Microsoft, разработен за и съответно съвместим единствено с Windows 10. Изданието Professional Plus съдържа продуктите Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access и Skype for Business, а предимствата му пред по-стари версии на Office пакетите са обновените и разширени функции.

Word идва с подобрена технология за откриване не само на правописни, но и на граматични грешки, а най-новата опция LaTeX улеснява създаването на сложни математически уравнения в текстовите файлове. Диаграми с карта, векторни графики и ръчно изписване на уравнения са само част от новостите в Excel, най-удобната програма за обработка на данни в табличен вид. Благодарение на нововъведенията в PowerPoint пък ще блеснете с най-ефектните работни презентации, съдържащи 3D изображения и ефектни анимации.

Основното предимство на Office 2019 пред абонаментните пакети е, че веднъж купен, той се предоставя за безсрочно ползване без допълнителни месечни вноски, което го прави на практика вечен. Освен това Professional Plus може да се инсталира на сървър и да се ползва отдалечено. Важна особеност на офис пакетите на Microsoft е, че различните им издания се предлага в два варианта: Volume - основно насочен към нуждите на бизнеса, и Retail - основно насочен към потребителите и малките фирми. Програми от двата варианта не могат да бъдат инсталирани едновременно на едно и също устройство. Издание Office 2019 Professional Plus е пакет тип Volume.

Windows Server 2019 Standard - максимална сигурност

Windows Server 2019 е операционна система, свързваща "заобикалящата среда" с услугата за управление на уеб приложения Azure, непрекъснато прибавяйки нови нива на сигурност, като в същото време спомага за модернизиране на инфраструктурата на фирмата. Освен многопластовата защита, софтуерът позволява и създаването на облачни приложения и обновяването на традиционни такива. Едно от най-новите подобрения на системата е в инфраструктурата, базираща се на хиперконвергенция (HCI), която виртуализира всички основни хардуерни елементи. Благодарение на продължителните тестове чрез версия 2016 на софтуера, текущата HCI гарантира стабилност и е особено подходяща за потребители, привикнали към работата с Microsoft. Софтуерът се лицензира на брой ядра, като минималният е 16. Необходимо е лицензите за клиентски достъп (CAL) да се закупят допълнително.

Бъдещето е в технологиите, а благодарение на дейността на Европейския съюз в посока развитието им, достъпът до качествени услуги никога не е бил толкова улеснен. Закупуването на втора ръка софтуер е удобно и достъпно за всеки решение и от практична, и от икономическа гледна точка, което от години е практика и тепърва ще се развива още повече на електронния пазар. Възможностите за избор на продукт са многобройни, въпросът е да открием най-подходящия за целите на своята работа.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.