Как блокчейн и цифровите финанси могат да променят плащанията в Европа

Как блокчейн и цифровите финанси могат да променят плащанията в Европа

Криптовалутите бавно, но сигурно променя начина, по който правим бизнес по целия свят. Идеята за наличието на валута, която е свободна от правителствено влияние, и перспективата за привличане на трансгранични плащания без процесът да бъде повлиян от намесата на банките и бюрокрацията със сигурност е привлекателна, но с помощта на блокчейн рамки може да се насочим към смел нов свят с неограничени възможности.

Беше въпрос само на няколко години терминът блокчейн, известен доскоро само на шепа хора извън нововъзникващия свят на криптовалутите, да стане широко приложим. Това до голяма степен се случи благодарение на растежа на биткойн, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Въпреки че криптовалутите са най-известното приложение на блокчейн днес, има неограничен потенциал за технологията. Като сигурна и напълно децентрализирана книга блокчейн може да донесе положителни промени в много индустрии.

Един сектор, който е узрял за такава иновация, е трансграничното движение на пари в търговията. Тези компании могат да включват безброй заинтересовани страни, посредници и банки, всички те трябва да натискат и дърпат в една и съща посока, за да сключват сделки.

Както показват данните, европейският пазар на блокчейн се очаква да преживее устойчив растеж през десетилетието, отваряйки вратата към по-всеобхватни случаи на използване в целия континент. Има и доказателства за базирани на блокчейн решения без граници, много от които предлагат поглед към огромния потенциал на цифровите финанси.

Преодоляване на границите

Базираните на блокчейн трансакции с криптовалути вече стават достъпни в цяла Европа, а компании като Bottlepay отвориха вратата към трансгранична платежна инфраструктура в целия континент, която няма посредници.

Защита на сигурността

Блокчейн технологията не само може да направи плащанията в цяла Европа по-ефективни, но също така може да допринесе за много по-сигурна финансова екосистема. Участниците в мрежата имат свои собствени частни ключове, присвоени на техните трансакции, които работят по подобен начин на цифровите подписи. Ако тези записи бъдат редактирани по някакъв начин, подписът незабавно ще бъде обезсилен, което предупреждава партньорската мрежа за настъпилите промени.

Тъй като блокчейн е децентрализирана платформа, разпределена в peer-to-peer мрежи, веригата се синхронизира през много различни места. Това означава, че блокчейн не може да бъде променен от всяко централно място и ако хакер или външна страна иска да промени данните, те ще трябва да имат достъп до 51 процента от участниците и да променят информацията им едновременно - действие, което би изисквало огромна изчислителна мощ.

Това внимание към поверителността може да бъде безценно за мащабни трансгранични преводи на континента.

Технологията блокчейн в подкрепа на такава поверителност се развива постоянно. Можем да видим доказателства за бъдещето на блокчейн в неотдавнашното развитие на Avalanche, революционния алгоритъм за консенсус, който захранва eCash - новата криптовалута, разработена от Amaury Sechet.

Стимулиране на нововъзникващите технологии

Плащанията, задвижвани от блокчейн, също помагат на нововъзникващите индустрии да ускорят своя растеж в цяла Европа. Европейските шофьори на електрически превозни средства например вече ще могат да презареждат автомобилите си чрез използването на криптовалути, след като сътрудничеството между две финтех платформи проправи пътя за по-универсална опция за плащане на 50 000 пункта за зареждане в целия континент.

Двигател на тази промяна е Vourity, шведска фирма за плащания, и Hips Payment Group в партньорство за овластяване на потребителите на електромобили в Европа. Мрежата на Hips има своя собствена криптовалута, MTO, а нейният процес на плащане, базиран на блокчейн, съответства на защитата на потребителите, предлагана от доставчиците на кредитни карти, макар и с по-голяма гъвкавост.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.