Двадесет съвета за по-добра киберсигурност при работа у дома (I част)

Двадесет съвета за по-добра киберсигурност при работа у дома (I част)

Пандемията промени много индустрии и изпрати значителна част от работната сила вкъщи. Работата от дома е тенденция, която ще остане в обозримо бъдеще. Въпросът е как да се поддържа високо ниво на киберсигурност, докато служителите работят от домовете си.

Краткият отговор е практикуването на добри навици за киберсигурност. Полагането на усилия за обучение и практикуване на ежедневни дейности по киберсигурност ще донесе дивиденти в дългосрочен план, пише онлайн изданието business2community.com.

Медията обобщава 20 съвета за домашна сигурност.

Защита на домашния офис

Определете си зона за дейностите, свързани с работата. При възможност преобразувайте резервна спалня или зона в офис, за да помогнете за поддържането на сигурна зона. Елементарното заключване на вратата на домашния офис спира достъпа до стаята и до хардуера, ако използвате такъв. Ако използвате лаптоп за служебни цели и излизате навън, вземете го със себе си.

Защита на рутера/модема

Внедряването на сигурна интернет връзка се увеличава експоненциално през последната година. Преди пандемията повечето хора не са мислили особено за сигурността на домашните си мрежи. Те ползваха домашния WiFi и интернет най-вече за стрийминг, четене на новини, социални медии и други лични дейности.

Сега обаче много хора използват домашната си интернет връзка за работа. Какво можете да направите, за да защитите домашната си мрежа? Първо, сменете идентификатора на WiFi Service Set IDentifier (SSID), името, което се излъчва в целия дом. Повечето доставчици на интернет услуги (ISP) конфигурират модеми/рутери с настройки по подразбиране. Промяната на името по подразбиране ще попречи на външните сили да знаят какъв тип ISP използвате.

Второ, заложете на сложна парола за WiFi. Използвайте минимум 12 - 14 знака (колкото повече, толкова по-добре). При актуализиране на тази парола актуализирайте и паролата на рутера.

Потвърдете с ISP, че WiFi връзката остава сигурна и затворена за домакинството. Понякога модемът/рутерът, който ISP предоставя, може да не е защитен и да използва стара WiFi технология, наречена Wired Equivalent Privacy (WEP).

Не забавяйте актуализациите на софтуера

Актуализациите на софтуера са едни от най-пренебрегваните мерки за сигурност за бизнеса и служителите. Актуализацията на софтуера закърпва различни грешки, дупки в сигурността и предоставя допълнителни софтуерни функции. Например, когато актуализацията на Microsoft Office стане достъпна, има вероятност актуализацията да включва уязвимости в сигурността, както и да добавя нови функции към пакета. Всеки път, когато се появи подкана за извършване на актуализация, инсталирайте я.

Внимавайте за фишинг измами

Все повече бизнеси помагат на служителите да се приспособят към тази нова норма на отдалечена работа, защото зачестяват атаките над фирми. Имейл фишингът е един способ за такива атаки. Това е последователен метод за хакване, за да получат хакерите парола за имейл на дадено лице.

Информираността за сигурността на имейлите е продължителна практика, независимо къде работите. С други думи, останете бдителни, когато четете имейли. Не отваряйте странно изглеждащи имейли и проверете дали са истинни. Никога не кликвайте върху връзки в имейл, ако не сте сигурни в източника.

Прилагане на виртуална частна мрежа (VPN)

Виртуалната частна мрежа (VPN) е отличен протокол за сигурност, който може да се приложи за всеки голям бизнес. VPN осигурява криптирана интернет връзка. Ако трябва да работите в Starbucks или друга обществена зона с WiFi връзка, има голяма вероятност връзката да не е сигурна. Повечето безплатни WiFi връзки далеч не са сигурни и ви оставят отворени за злонамерени лица, които знаят как да проникнат в безжичната връзка.

Да предположим, че имате VPN протокол, настроен за вашия бизнес. Когато се свържете с него, връзката става криптирана. Шифрованата връзка поддържа вашите данни в безопасност. Въпреки че този пример е опростяване на VPN, разбирането на важността на VPN връзката може да ви помогне да вземете по-добри технологични решения, когато сте далеч от домашната си мрежа.

Сложни пароли

Паролите са изключително уязвими що се отнася до киберсигурността. Твърде много хора използват кратки или прости пароли, които лесно могат да бъдат разкрити. Например думата "парола" (password) често се използва като парола.

Избягвайте да използвате имена на домашни любимци, роднини или друго, което е лесно за разкриване. Прилагайте сложни пароли, за да намалите вероятността за проблеми, използвайте минимум 12-14 символа с комбинация от главни и малки букви, специални знаци и цифри. Внедрявайте и упражнявайте използването на сложни пароли в други точки на вход и не използвайте еднакви пароли навсякъде.

Важно е да се осъзнае, че паролите са вратарите за достъп до определени устройства и услуги. Колкото по-сложна е паролата, толкова по-трудно е да се разбие и да се осигури неоторизиран достъп в устройството или услугата.

Втора част на материала можете да прочетете тук!

Трета част на материала можете да прочетете тук!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.