Cloud&Cybersec Конференция 2021: Кибесригурността като петата човешка нужда

Cloud&Cybersec Конференция 2021: Кибесригурността като петата човешка нужда

На 25 май 2021 г. в Интерпред - СТЦ София се проведе Cloud&Cybersec Конференция 2021, организирана от сп. ENTERPRISE.

Форумът е част от поредицата за успешни практики в различни бизнес сектори MySuccess.bg на сп. ENTERPRISE.

Водещи експерти в областта на облачните технологии и киберсигурността дискутираха технологиите и предизвикателствата в областта на сигурността в условията на глобална пандемична криза.

Илиян Великов, мениджър Киберсигурност, PwC България, представи данни, според които средно 207 дни отнема на организациите да открият пробив, както и 281 дни да се справят с последиците от пробива.

Мениджърите вече гледат сериозно на киберсигурността и планират мерки в бизнес процесите. Над 44% от старшите мениджъри в момента имат нови процеси за подпомагане финансирането на киберсигурността, посочи още той.

Има много процеси и инструменти за киберсигурността, на които организациите да заложат, коментира той. Илиян Великов даде пример с TIBER, рамка, ползвана от Европейската централна банка и централната банка на Великобритания. Той представи и примерна структура на отговорностите на екип, който наблюдава, установява и решава пробиви в сигурността.

Антон Пулийски, независим консултант в сферата на информационна сигурност и системи за управление на сигурността на информацията, посочи, че коронавирусът ускорява процеса по масовизиране на технологиите.

Той представи моделът на тази промяна, който започва от осведоменост, минава през желание, знание и умение и стига до утвърждаване, като това води до промяна и на организационната култура на всички нива.

За киберсигурността хората са слабото звено, коментира той.

Киберзащитата вече се приема за важна от всички и се превърна в петата човешка нужда, коментира Иван Дудин, регионален директор продажби на Acronis. За подобряването на киберсигурността от изключителна важност е превенцията, цифровата хигиена, която започва от паролата, да заложим на качествена детекция (откриване на вирусите), коментира Иван Дудин. Отговорът, възстановяването и изолацията на мястото, откъдето е тръгнал вирусът, са следващите стъпки, които могат да бъдат по-дълъг процес.

Димитър Калдамуков, основател и партньор в KDBMLaw, говори за нормативната рамка в сферата на данните и сигурността в интернет. Той представи европейската стратегия за данните, която цели да защитава данните в ЕС, както и законът за киберсигурност и наредбата за минималните изисквания към мрежовата и информационната сигурност, като препоръча изискванията да се спазват. Сред другите му препоръки са да има ясни документи за отговорностите за звената в организацията, да се знае кой с какви данни работи, да се обучават служителите регулярно, както и да се регламентира работата с подизпълнители.

Светлин Йорданов, Старши инженер "Решения", Acronis, представи решението на компанията за киберсигурност, което работи в cloud, неговите функционалности и механизмите за защита.

Иван Станчин, Старши мениджър "Информационна сигурност", Уникредит Булбанк, коментира как се гарантира сигурността и съхранението на данните според вида информация. Той разгледа няколко модела данни и информация и спецификите в тяхното обработване и съхранение, както и специфичните категории лични данни, които определят физическите лица, и чието съхранение и обработване става съгласно строги регулации.

Той препоръча да се разпишат правила за всеки служител в организацията, който борави с тези данни, без оглед на йерархичното ниво. Трудният момент идва при интегрирането на решение или процес в една организация.

Официален партньор на събитието: Acronis

Партньори на събитието: Delta.bg, Spetema, Девин, IAB Bulgaria, EventsPro

Дигитални маркетинг партньори на събитието: Stellary, Etarget, Netpeak

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.