Българският финтех стартъп Payhawk набра рекордните 112 млн. венчър финансиране

Българският финтех стартъп Payhawk набра рекордните 112 млн. венчър финансиране

Само преди седем месеца българският стартъп за управление на плащанията и разходите Payhawk набра рекордните 20 млн. долара финансиране в серия А. Тогава изглеждаше възможно тази новина да се окаже най-забележителният крайъгълен камък за местната технологична общност през 2021 г.

Payhawk обаче обяви, че в рунд серия Б е набрал 112 млн. долара, след като обемът трансакции на платформата отчете ръст от 663% от април. Инвестицията се ръководи от американската фирма за венчър капитал Greenoaks, чието портфолио включва емблематични имена като Stripe, Robinhood, Checkout.com, Deliveroo и Discord, пише онлайн медията The Recursive.

Всички съществуващи инвеститори, QED, Earlybird Digital East и базираната в София Eleven Ventures, са участвали и в този рунд.

В момента оценката на Payhawk възлиза на 570 млн. долара, което поставя финтех стартъпа в още по-добра позиция да стане първият български еднорог (компания с оценка 1 млрд. долара - б. ред.).

"Планът ни беше да затворим нов кръг следващото лято, но растежът ни продължи да се ускорява и решихме да ускорим пазарната си позиция много по-бързо. Имаме най-добрия продукт на пазара и решихме, че сега е моментът да мащабираме бизнеса с агресивен растеж в няколко държави едновременно", коментира споделя Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk, пред The ​​Recursive.

Средствата ще се ползват за разширяване на дейността на компанията в страни като САЩ, Нидерландия, Австралия и Сингапур, като същевременно се ускорява продуктовата пътна карта със стартирането на предлагане на кредитни карти и евтини трансгранични преводи.

Очаква се глобалният екип да нарасне от 70 на 250 души през 2022 г.

Payhawk е най-бързо растящата компания в Централна и Източна Европа, която достигна финансиране от серия Б и премина 100 млн. долара венчър финансиране. Това е и втората по големина Серия Б досега за B2B компания в региона. Първата е UiPath, която през 2018 г. набра 153 млн. долара.

Като се гледа Европа, това е третият по големина кръг финансиране от серия Б за европейска финтех компания през 2021 г. след австрийския еднорог Bitpanda и базираната в Обединеното кралство Paysend.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.