Британският Парламент използва български софтуер на Онтотекст в нови онлайн публични услуги

britanski_parlament

Британският Парламент е внедрил семантичната графова база GraphDB на българската компания за семантичен софтуер Онтотекст АД в своите онлайн публични услуги legislation.gov.uk и data.gov.uk. Първата от тях представлява портал за публикуване на оригиналните и променени версии на британските нормативни актове, както и архив на работата на Парламента на Обединеното Кралство. Втората от своя страна подпомага потребителите да откриват отворени данни (т.нар. open data), публикувани от различни държавни и местни институции. На база на тези данни потребителите могат да правят изследвания на работата на британските власти, да се запознаят по-добре с дейността им, както и да създават собствени приложения и услуги.

Семантичната база GraphDB е сред най-популярните в света и освен от британския Парламент се използва още от Националния архив на Великобритания, Британския музей, медийните групи BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научното издателство Springer Nature, Центъра за британско изкуство Йейл, европейската база на културното наследство Europeana, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, компании от ранга на AstraZeneca и Raytheon. Припомняме, че неотдавна Онтотекст представи официално версия 8.5 на GraphDB, която въвежда редица подобрения и улеснява още повече работата с големи масиви от данни.

Внедряването на българската семантична графова база в онлайн услугите на Парламента на Великобритания модернизира възможностите за достъп до законодателната дейност на институцията, както и до различни масиви от отворени данни. Занапред това ще позволи на заинтересуваните потребители да проследяват в много по-големи детайли работата на Парламента и да откриват много по-лесно нужната им информация в интересуващия ги контекст, както и връзки между нея и други данни. Нещо, което в миналото е било много по-трудно, а често резултатите са били прекалено сложно поднесени. Новите сайтове, работещи с GraphDB, са значително по-гъвкави, интерфейсът им е много по-интуитивен и лесен за използване, както и по-лесен за интегриране с приложения, създадени от трети страни.

„Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която през 2015 г. успешно реализира кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.