Бизнесът ще търси специалисти по биотехнологии, IT и програмиране

employees

В следващите пет години ще се повишат нуждите на икономиката от специалисти по биотехнологии, хранителни и химични технологии, от психолози. ИТ технологиите и програмирането ще запазят лидерските си позиции и специалистите по компютърна и комуникационна техника ще бъдат все по-търсени.

Това са очакванията на работодателите, анкетирани в рамките на новия рейтинг на висшите училища. В него за втора година се включва прогноза на бизнеса каква нужда от специалисти се очаква в следващите няколко години, пише в. „Сега".

Най-търсените в следващите пет години се очаква да бъдат висшистите в областта на биотехнологиите, хранителни и химични технологии. Повече от половината от работодателите очакват да се повиши нуждата от кадри за компютърна и комуникационна техника, а според 51.46 на сто ще се увеличава търсенето и на завършили медицина. Всеки втори смята, че ще се повишат нуждите от специалисти в областите енергетика, туризъм и машинно инженерство, показват още данните от рейтинга.

В очакванията на бизнеса има и някои изненади. Според повече от половината анкетирани работодатели (53.45%) в следващите години ще има глад за психолози. В списъка на професиите, които са дефицитни на пазара, рядко попадат такива с хуманитарен профил. Психологията беше и едно от малкото хуманитарни направления, които в тазгодишния рейтинг се радват на повишен интерес от страна на студентите - по последни данни тя е привлякла 200 младежи повече и бъдещите висшисти в тази специалност вече са почти 4000.

Нагласите на работодателите предполагат сериозни размествания на пазара на труда у нас в следващите години, тъй като перспективните според тях направления в момента не са от най-сполучливите за реализация.

За нуждите на рейтинга е направена и обратната анкета - какъв процент от работодателите очакват намаляване на нуждата от кадри в съответното професионално направление. Най-слабо според мениджърите ще е търсенето на експерти по теория и управление на образованието (17.48%) и история и археология (15.57%). Около 13 на сто са на мнение, че в близките години няма да се търсят учители. Почти същият е делът на работодателите, които очакват, че ще намалее нуждата от енергетици. Не се очаква намаляване на нуждата от кадри в областите математика, материалознание, туризъм и изобразително изкуство. Едва 1.78 на сто от анкетираните мениджъри смятат, че ще намалее нуждата от кадри за социалните дейности.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.