Защо вътрешните търсачки в онлайн магазините са важни?

Защо вътрешните търсачки в онлайн магазините са важни?

Автор: BelugaIT

Когато изграждаме структурата на уеб магазина си, винаги стигаме до момента, в който вземаме решение да добавим вътрешна търсачка, с помощта на която клиентите да намират това, от което се нуждаят бързо и ефективно.

Вероятно обаче не се замисляте за технологията, която стои зад нея, но на по-късен етап можете да се запитате как тя сортира целия ни сайт толкова бързо и показва резултат на потребителя, или как можем да направим тези резултати релевантни спрямо търсенето. Тук е мястото, на което ще отговорим на тези въпроси.

Как работят търсачките?

Всяка търсачка представлява различно софтуерно решение, но всички те извършват 2 основни задачи, преди изобщо потребителите да потърсят нещо в тях:

-Индексиране - категоризиране на всяко съдържание в конкретни групи резултати.

-Класиране и тежест на търсене - решение кое съдържание е най-релевантно спрямо търсенето определено, чрез коефициент за приоритет на данните.

Нека дадем практически пример как тези два процеса се свързват и как на практика работи търсачката.

Процесът по индексиране цели да подобри скоростта на търсачката. Информацията за име на продукта, производител, описание, изображения, цена и т.н. се съхранява в списъци и се разделя по ключови думи. Представете си го като речник - всички думи започващи с буквата К, стоят в раздел "К", но тук говорим не само за думи, а и за цели фрази. Когато клиент влезе в сайта и реши да потърси нещо, търсачката използва тези индекси, за да не се налага да търси в цялата продуктова база данни.

Представете си обаче, че вие продавате фотоапарати и имате над 3000 вида. Ако потребител влезе на сайта ви и напише в полето за търсене "фотоапарат", то би трябвало да се покажат всички 3000 продукта. Това ще забави скоростта на зареждане на страницата, получаването на резултати и ще бъде неефективно.

За да се предотврати този нежелан ефект, резултатите ще се разпределят в около 80-100 страници. Но, както знаем, никой потребител няма да стигне до 67-ма страница, за да открие това, което търси.

Тук идва моментът за класиране и тежест на търсене. Класирането представлява методология за изместване на по-важните продукти на първите места от търсенето.

Аналогично на това, че всички бизнеси искат да излизат на първа страница в Google, така искаме важните за нас продукти да излизат на първите страници в магазина ни, както в категориите, така и в търсачката.

Има два основни начина по които можем да настроим класирането на продуктите във вътрешната ни търсачка:

-Сортиране по даден показател/характеристика;

-Приоритетност на търсенето в информацията за продукта.

Опциите за сортиране се избират на база на желанието и нуждите на бизнеса. За голяма част от магазините най-важен е факторът име на продукт или класирането им от най-ниска цена към по-висока. За други може да бъде производител, най-продаван продукт, продукт с най-ниска/висока наличност, последно-добавен продукт и т.н. На практика обаче това зависи изцяло от възможностите, които дава софтуерът, който използвате.

Освен сортирането, можем да класираме продуктите и по приоритет на търсенето, или т.нар. тежест на търсене. Той класира резултатите от търсенето на продукти, въз основа на съвпадения на ключови думи за търсене в заглавията, описания на продуктите, етикети, категории, атрибути на продукта и техния каталожен номер.

Нека разгледаме няколко примера, за да разясним малко по-добре как работи тежестта на търсене:

Да си представим, че разполагаме с 3 продукта и искаме да запазим заглавията изчистени, но в същото време да можем да сегментираме асортимента и да го представим коректно на хората, които търсят.

Продукт 1 е зелена тениска на Nike. Продукт 2 е зелена тениска на adidas, а продукт 3 - червена тениска на Nike.

При анализ на търсенията в магазина виждаме, че хората най-често търсят: "зелена тениска Nike". 95% от търсачките в магазините, които не използват тежест на търсенето, ще покажат и трите продукта като резултат и една от трите тениски ще бъде на първо място. Логично е да се визуализира продукт 1, но може да бъде и червената тениска или зелената adidas заради частичните съвпадения. В тези два случая резултатите няма да бъдат релевантни.

Ако си представите този пример с 10 продуктови характеристики и няколко хиляди продукта без тежест на търсенето, никой не знае кое ще излезе по-напред.

Тежестта на търсенето обикновено се задава като започваме от 0 възходящо, като 0 е с най-голям приоритет. Тя се поставя върху продуктови характеристики, които търсачката използва за откриване на съвпадения между търсените ключови думи и продуктите и подредбата им в определен ред.

Ако смятаме, че за нас е по-важно коя марка е потърсил човекът, то можем да сложим приоритет на полетата в следния ред:

Марка - 0

Цвят - 1

Име - 2

Така сме сигурни на 100%, че най-отпред в резултатите, които ще види потребителят ще бъде Nike (продукт 1), а на второ място продукт 3. А, ако дадем приоритет "0" на Цвят, а на Марка - "1", тогава на първо място ще види продукт 1, а на второ - продукт 2.

Тази методология може да бъде полезна по много показатели, когато продуктите имат много характеристики. Ако познаваме добре клиентите и нишата си, можем лесно да определим тежестта на търсене и в две трети от случаите да покажем на клиента това, което търси, и да увеличим вероятността потребителя да направи поръчка.

Видове търсачки

Обикновени търсачки

Обикновените търсачки са базирани на търсене на ключови думи, фрази, изрази и знаци в предварително зададени източници с информация. Така например, ако вие притежавате онлайн книжарница, търсачката може да класира резултатите от търсене на база заглавия на книгите, автори, издателства или друг важен за вас критерии.

След като потребителят е направил своето търсене, можете да добавите различни филтри, чрез които да филтрирате резултатите до степен, в която е необходимо. Ако се върнем на примера ни с книжарницата, ако потребителя потърси "роман" и отвори страницата с резултатите от търсенето, може да поставите филтър, чрез който да съкрати резултатите до конкретни автори.

В този тип търсачки можете да развихрите въображението си и да добавите в drop-down менюто при търсене да се показват не само конкретни продукти, но и статии с информация за тях, допълнителни продукти и т.н. Така можете сами да поставите секции, от които търсачката да черпи информация и да добавя в индекса си повече и полезна информация.

Разширени търсачки

Разширените търсачки позволяват търсене с множество критерии. За да ги онагледим най-добре, ще дадем следния пример:

Вие сте собственик на уебсайт за наемане и продажба на имоти. В 100% от случаите хората във вашия сайт ще търсят имот - било то къща, апартамент, земя, вила и пр. В този случай търсачката ви няма да има нужда да има поле за изписване на ключова дума - имот, апартамент и т.н. Вместо това можете да добавите поле, в което потребителите да отбележат какви видове имоти искат да разглеждат.

След като са избрали имот, трябва да определят къде да бъде местоположението му. Можете да добавите поле за избор на град, село и район.

Определянето на цената е също важен фактор, за да направите резултатите възможно най-релевантни. В този случай, ако вие сте избрали тип на имота - къща, локация - гр. Пловдив, цена - до 100 000 евро, търсачката ще изведе от базата данни (индекса) всички къщи в Пловдив на цена до 100 000 евро и ще ви ги покаже.

За целите на нашата статия, ще се обърнем към обикновените търсачки, тъй като разширените задоволяват доста специфични бизнес сайтове. Но все пак нека видим някои от тях:

Примери за браншове, в които е подходящо да се избере разширен тип търсачка:

Авточасти и автомобили - за онлайн магазините продаващи части за автомобили или автомобили със сигурност разширената търсачка е по-добрият избор. Влизайки в магазин за авточасти, потребителят трябва да може веднага да филтрира продуктите до марката и модела на неговия автомобил. В противен случай би било объркващо да се визуализират хиляди артикули, които на него така или иначе не му вършат работа. За онлайн магазините за автомобили, освен марка и година на производство, можете да добавите филтър за цената, мощността на колата, вид гориво, ляв или десен волан и т.н.

Кредитни и банкови институции - ако вие сте кредитна или банкова институция, то със сигурност потребителите ви търсят, когато имат нужда от допълнителни средства. Вместо да обикалят по различните категории услуги - кредитни карти, потребителски кредити и т.н., за да проверят коя от услугите ви им върши работа, можете да добавите търсачка, в която да могат да впишат сумата, от която се нуждаят, а в резултат да се филтрират само услугите, които покриват това условие. По този начин ще елиминирате показването на кредитни карти с нисък кредитен лимит на хора, които се нуждаят от по-голяма сума пари.

Имоти - както споделихме и по-горе, за имотния пазар разширената търсачка е MUST. Причините за това са търсене на имоти за конкретна локация, в определено състояние и в конкретен ценови диапазон. Все пак, ако човек търси апартамент в София, а вие му покажете във Варна, той надали ще започне да обмисля дали да не закупи него, вместо на локацията, където е наистина необходим.

Защо е важно да имате търсачка на сайта си?

Често хората влизат в конкретни онлайн магазини, за да открият конкретен продукт. Като добавяте търсачка в него им спестявате време в лутане по страниците в търсене на желания продукт и избягвате варианта да затворят директно сайта ви.

Предимства на търсачките

Подобряване на потребителското преживяване: Както споделихме и по-горе, вътрешната търсачка улеснява търсенето на потребителя и спестява време в обикаляне на категории и подкатегории. Това води и до по-малко напуснали потребители, които не са направили поръчка.

Увеличаване броя на продажбите: Ако клиент потърси продукт, който е с изчерпана наличност, чрез търсачката вие можете да покажете сходни продукти и по този начин да го задържите. В случай, че все пак той желае да закупи точно продуктът с изчерпана наличност, уверете се, че сте поставили поле, в което той може да остави имейла си и да бъде осведомен, когато продуктът отново е наличен.

Увеличаване на средната стойност на поръчката: От друга страна, ако продуктът е наличен, можете да добавите свързани с него продукти и по този начин да увеличите средната стойност на поръчката. В някои браншове можете да предоставите цялостни решения, например, ако притежавате онлайн магазин за мебели, при търсене на легло или спалня можете да добавите в резултатите да се показват идеи за спалня и т.н. По този начин със сигурност можете да увеличите приходите си, предоставяйки точно това, от което се нуждаят потребителите.

Откриване на допълнителна информация: Ако развивате блог секцията в онлайн магазина си, можете да добавите в търсачката опция да се показват резултати от статии свързани с търсенето. Това със сигурност ще увеличи доверието към вашата марка и предоставянето на релевантна информация във всеки аспект. Например ако продавате обувки и клиент потърси "велурени ботуши", можете да му предоставите статия с полезни съвети за поддържане и почистване на велур.

Подобряване на оптимизацията на онлайн магазина: Вътрешната търсачка е чудесен източник на данни, които могат да бъдат ценни за оптимизацията на вашия сайт. Целта на оптимизацията на сайта е да разберете как потребителите търсят, респективно откриват, вашия бизнес и да използвате тези търсения в ключови страници, за да бъдете откривани по-лесно. Използвайки търсачката, потребителите ясно ви споделят как точно търсят вашите продукти и ви дават възможността да използвате информацията за създаване на SEO текстове, заглавия и описания. Или, казано накратко, черпите директно от извора.

Добри практики за имплементиране на търсачка в онлайн магазин

Поставете търсачката на видимо място: Ако я сложите в дъното на вашия сайт, доста е вероятно никой да не може да я открие. Добрите практики показват, че е най-добре тя да се намира в близост до навигационната част на сайта (в началото на страницата).

SEO: От SEO гледна точка търсенията във вътрешната търсачка създават нова директория, която е свободна за индексация. Съмняваме се обаче, че някой бизнес би желал при търсене на бизнеса от потребителите в търсачки като Google, Bing и т.н. да бъдат визуализирани резултати от търсения на продукти от други потребители вътре в самия сайт. Ето защо е добре да поставите таг "noindex", който ще забрани на резултатите да влязат в индексираните страници.

Мобилна версия на сайта: Мобилната версия на сайта е ключова поради нарастващото използване на мобилни устройства от потребителите. Като имплементирате търсачка в сайта си, потребителите ще очакват същото качество, което получават при търсене от десктоп устройство.

Дизайн: Повечето модули за имплементация на вътрешна търсачка, които се предлагат, сами по себе си са добавка към сайта. Ето защо е добре да се обърне внимание на дизайна. Той трябва да бъде съобразен с цялостната визия и дизайн на сайта.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.