Какво могат да научат B2B маркетинг експертите от практиките на Netflix?

Какво могат да научат B2B маркетинг експертите от практиките на Netflix?

Netflix е стандарт за индустрията, когато става въпрос за персонализиране и привличане на вниманието на аудиторията. Само за няколко години услугата завладя зрителите и ги държи залепени за техните устройства, като им доставя съдържание чрез събиране на големи количества потребителски данни и създаване на персонализирани пътувания за предоставяне на подходящо съдържание.

Свикнахме и очакваме това ниво на персонализиране и отзивчивост в нашия потребителски живот. Това важи и за B2B сделките, пише entrepreneur.com.

Днешните B2B клиенти изискват ново ниво на персонализиране и дигитално разбиране. Тъй като търсенето на персонализирани изживявания при покупка нараства, фирмите търсят начини да се срещнат с купувачите там, където се намират.

Ето какви са ключовите уроци, които Netflix преподава на потребителите и бизнеса за продажбите.

Непрекъснато събирайте данни и измервайте производителността

Това да разполагате с повече данни винаги е по-добре за вас. Моделът на Netflix не би могъл да съществува без обширни данни за зрителите, включително основна демографска информация и други статистики. Колкото повече данни имате, на толкова повече въпроси ще можете да отговорите.

Netflix използват данните за всяко свое решение - от прогнозиране какво зрителите искат да гледат до информиране за съдържанието на платформата. Процентът на успеваемост на оригиналното съдържание на Netflix е 93% - рекордните успехи като Stranger Things и Bridgerton например са предвидени още преди появата на продукциите на екрана.

Netflix също така постоянно търси нови и по-добри начини за измерване на аудиторията и успеха. . Преди 2019 г. Netflix отчиташе като показател за ангажираност 70% завършване на гледането на епизод или филм. През декември 2019 г. компанията промени това на време на гледане от две минути или повече, като мотивира решението си с това, че така че отчита уникалните посетители на конкретното съдържание.

След това през октомври 2021 г. показателят се промени отново и вече се фокусира не върху броя гледания, а изгледаните минути.

Сега, нека да разгледаме важността на данните и измерването от гледна точка на B2B маркетинг и продажби. За да постигат целите си и да въздействат, екипите по маркетинг и продажби трябва да събират възможно най-много данни, включително уеб трафик, статистика за имейл маркетинг и данни за минали покупки.

Тези данни ще помогнат за изграждането на изчерпателни и пълни потребителски профили, които са от решаващо значение за разбирането и достигането на потенциални клиенти.

След като имате данните, организирайте ги и ги представете по начин, който ги прави използваеми. Създаването на единен източник на истина за вашите данни, както и изчерпателни табла за управление, които могат да предоставят широки и подробни изгледи, ще бъде от ключово значение за извличането на прозрения, независимо кой отдел ги използва.

Таблата за управление предоставят цялостен поглед върху маркетинговите и търговските дейности за определяне на тактиката за стимулиране на приходите, което помага на екипите да вземат бизнес решения, основани на данните.

Задайте ясни цели и измерете ефективността, като разгледате вашите данни и ключови показатели. Винаги търсете начини за подобряване и по-добро измерване на успеха.

Персонализацията е от първостепенно значение

Netflix изгради марката си върху персонализиране. Всеки от неговите 216 милиона потребители има уникално изживяване на началната страница според личните им вкусове. Те са толкова добри в персонализираните препоръки, че генерират 80% от зрителската активност.

Решаваща част от персонализирането на Netflix е, че компанията разбира, че различните хора могат да харесват едно и също съдържание по различни причини. Например някои хора харесват филми за супергерои, някои хора обичат да гледат Крис Хемсуърт и двете групи гледат Отмъстителите.

За първото си голямо оригинално съдържание, House of Cards, Netflix изрязва 10 различни трейлъра, всеки от които се възпроизвежда пред различен тип аудитория. Те прилагат същия подход и към другите си продукции, като показват различно изображение в зависимост от вашите предпочитания за съдържание.

Ако потребител харесва конкретен актьор, е по-вероятно да види трейлър с него, докато потребител, който харесва действието, може да види трейлър с ключови и атрактивни събития от продукцията.

От гледна точка на B2B персонализацията е също толкова важна. Всеки профил клиенти има своите уникални проблеми, търси решения, които му пасват, и има свои собствени причини за покупка.

Компаниите често подценяват доколко о се нуждаят от тактики за персонализиране, за да се срещнат с клиентите там, където са, но това е от решаващо значение за бизнеса.

Персонализацията трябва да се използва за привеждане в съответствие на маркетинга между персоните и етапите на пътуването на клиента. Това гарантира, че съобщенията преминават през всички останали шумове, с които потребителите се срещат по пътя си.

Потребителите, включително B2B, прекарват повече време в социалните медии и имейл от всякога, така че дълбоката персонализация е ключът към срещата с клиентите там, където са, с въздействащо и ангажиращо преживяване.

Тактически, организациите могат да персонализират съдържание с уникални целеви страници или заглавки на имейли, за да позиционират основните съобщения около различни гледни точки. Като използвате събраните данни за клиентите си, можете да предложите различни гледни точки за едно и също съдържание, което считате за подходящо за определени клиенти.

Организациите могат да насърчат доверието чрез дигитално подпомаган подход за продажби, който персонализира всички взаимодействия и надгражда предишни разговори.

Насищането със съдържание и неговото място в B2B

Netflix има навика да държи зрителите на техните екрани с часове. Те развиха тази практика, като се възползваха от желанието на публиката да получи повече предавания веднага - концепция, която не се предлага от конвенционалните услуги. Това кара зрителите да се връщат за още и още.

Чрез функции като автоматично възпроизвеждане следващият епизод от поредицата веднага се появява, което позволява на потребителите да продължат без да навигират през менюто. Когато сериал или филм приключи, Netflix е там с друга персонализирана препоръка. Те дори генерират цели категории въз основа на предишни гледани предавания с подобни теми, актьори или жанрове.

Насищането със съдържание също играе специфична роля в B2B пейзажа, като отговаря на очакванията на купувачите и дава препоръки какво да прочетете по-нататък. Въоръжени с изобилие от съдържание, B2B маркетолозите могат да увеличат максимално споделянето на мисли и да изградят доверие сред потенциални клиенти, които искат да се учат и изследват.

Има няколко начина да използвате тази концепция във ваша полза в бизнес среда.

Първо, създайте множество пътувания на клиенти и пътища за препоръки въз основа на различните персони на купувачите. Като разчитате на данните и държите персонализацията на първо място, можете да се възползвате от неразделното внимание на потенциалния клиент, за да го ангажирате по-дълго. Когато едно съдържание приключи, поставете предложение за друго свързано.

След това използвайте CTA като шлюзове за насищане със съдържание. Завладяващият призив за действие не трябва да бъде краят на съдържанието, а началото към пътуването с насищане със съдържание, така че клиентите да останат ангажирани и да продължат надолу във фунията на продажбите.

Предоставянето на част от личната информация е изричен сигнал за интерес. След като потенциалният клиент изпрати данни, дайте му и друга препоръка за съдържание. Приставките за софтуер или уебсайтове също могат да помогнат за създаването на автоматизирани препоръки за съдържание.

Опознаването и дълбокото разбиране на клиентите винаги е било част от успешния бизнес. Като събирате потребителски данни и ги разпределяте в изчерпателни потребителски профили, можете да използвате съществуващите си продукти и услуги, за да създадете пътуване, което отговаря на уникалните нужди на клиентите.

Чрез прилагането на тези практики за персонализиране, които Netflix изпълнява толкова добре, организациите ще се сдобият с по-силни, по-квалифицирани потенциални клиенти и в крайна сметка да увеличат приходите си в дигиталната ера.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.