Как да създадете ефективна форма за събиране на имейл адреси на сайта

Как да създадете ефективна форма за събиране на имейл адреси на сайта

Автор: Netpeak

Email-маркетингът Ви позволява да изградите трайни и лоялни взаимоотношения аудиторията. Той е най-добрият начин за изпращане на персонализирани съобщения и изграждане на лоялни взаимоотношение със съществуващи и потенциални клиенти. Това е и най-евтиния начин за конвертиране на посетителите на сайта в бъдещи клиенти.

Всеки сайт реализира по различен начин формата си за регистриране на имейл адреси. Това са т. нар. Opt-in точки, които могат да бъдат позиционирани на различни страници от сайта (или на всички) и под различни форми, с различни послания и дизайн.

Няма формула за най-резултатен формат, местоположение или структура на формата за регистрация. Единственият начин да постигнете желаните резултати, е да експериментирате. Може да правите А/В тестове на абсолютно всичко, за да разберете коя форма за регистрация е най-успешна за конкретния сайт и посетителите му.

Първо трябва да зададете 2 въпроса:

-Защо потребителите имат нужда да се регистрират или запишат за бюлетин?

-Защо биха го направили?

Препоръчителните елементи на формата за абонамент:

-Заглавие - какво и защо предлагате.

-Предимства и условия на предложението.

-Полета за попълване от потребителя - това може да бъде само имейл или име и имейл адрес.

-Чекбокс - незадължителен елемент. По-долу ще покажем как някои компании го използват, за да събират допълнителна информация за потребителя за персонализиране на бюлетините.

-СТА бутон с подходящ призив за действие за абониране.

Видове форми за регистрация, внедряване и анализ на резултатите

Вградена абонаментна форма

Това е най-често срещаният вариант. Тя работи при сайтове, където посетителите се интересуват от продукта и информацията за него. Точно такава са избрали от "Технополис". Формата е вградена на всяка една страница от сайта - както на категорийните, така и на продуктовите. Няма как да не се забележи - единствено трябва да скролнете надолу и ще я откриете.

Dedoles предлагат 10% отстъпка при абонамент, което е допълнителна мотивация за посетителя да предостави имейла си. AboutYou дава точно и ясно обещание какво да очаквате с абониране за бюлетина им. В същото време има опция за отбелязване на пол, което ще предотврати изпращане на кампании с ненужна информация.

TimeHeroes са добавили формата за регистрация под header лентата на сайта от дясната страна на всяка една страница.

Независима или плаваща форма при абониране за бюлетин

Позиционирана е в горната част на страницата и остава на мястото си при преминаване към други раздели. Заема малко място от страницата и не закрива съдържанието й, като деликатно подтиква към напомняне за записване за бюлетина на сайта. В онлайн магазина на Issa са съчетали този вид форма с 10% отстъпка при абониране:

В продуктовата страница на сайта Comfy при скролване надолу се появява предложение за абонамент за отстъпки. След кликване върху него се появява форма за абониране с три полета.

Абонамент чрез статичен банер в сайта

Jarcomputers са решили да представят формата си за записване по малко по-интересен начин. Те са направили специален за целта банер, който може да се открие на първа страница на сайта. Той отвежда на изготвена за целта landing страница, където може да се заяви записване за бюлетина.

Pop-up

Изскачаща форма/прозорец за абониране на страницата на сайта. При поява на pop-up страницата леко се затъмнява, но той не я скрива напълно. Целта е потребителят да се фокусира максимално върху "изскачащия прозорец".

Forlife.bg предлагат да се абонирате за бюлетина им, за да сте от първите, които ще научат най-новите и актуални новини в сайта им.

Как да го направим правилно?

Предложете формата за абонамент само веднъж в рамките на 1 сесия. Ако на всяка нова страница изскача pop-up, той ще досади на потребителите и вероятността да напуснат сайта е огромна;

Препоръчително е:

-pop-up да се показва след известно време престой на сайта или при определен брой разглеждани страници, въпреки че големите марки правят точно обратното. Идеята е потребителят да има възможност да се запознае със сайта, преди да му предложим абонамент за бюлетина;

-да не се визуализира на вече абонирани потребители;

-да не се появява на следните страници: количка, въвеждане на данни за поръчка, потвърждение на поръчка (за да не разсейва потребителя по пътя му на завършване на поръчката);

-да е оптимизиран за мобилно устройство.

Globalbrands предлагат 10% отстъпка, ако се абонирате за бюлетина им. Освен това има допълнителна опция да изберете от каква информация се интересувате. Целта е да изпращат персонализирано съдържание на абонатите, за да се избегне спама. PauseJeans предлагат 10% отстъпка при абониране за бюлетина, както и уточнение какви са ползите от абониране за него. За да изпращат персонализирани имейли, са добавили и опция за отбелязване на пол.

Геймификацията при абониране също работи много добре, както са направили от онлайн магазин Dedoles. При тяхното колело на късмета винаги има печалба, ако им оставите имейл. Jarcomputers са избрали дискретен Pop-up банер, появяващ се в долната дясна част на страницата а сайта.Той отвежда на landing страница със Sign-up форма.

Как да направите формата за абониране максимално ефективна?

-Предложете бонус в замяна на абонамент - промокод за отстъпка, безплатна доставка, безплатна е-книга, достъп до допълнителни материали и т.н.

-Оставете минимален брой полета за попълване.

-Ясно и разбираемо заглавие и СТА бутон.

-Дайте повече подробности за бюлетина - какво да очакват потребителите, ако се абонират. Уточнете каква информация ще изпращате в бюлетина и колко често.

-Изтъкнете предимството от абонамента - каква допълнителна стойност ще получат при абониране потребителите.

-Използвайте различните форми за абонамент и ги съчетавайте: вградена, плаваща, Pop-Up.

-Комбинирайте не повече от два вида форми на една старница. Например вградена форма в долната част на сайта и Pop-Up.

-Помислете за контекста на елементите на страницата.

Имплементирайте Double Opt-in стъпка за потвърждение на регистрацията, за да предпазите репутацията на домейна и да предотвратите имейлите да попадат в спам папката. В дългосрочен план това ще ви спечели изграждането на качествена аудитория с потребители, които реално имат интерес към съдържанието, което предлагате. А ето тук може да видите пример за Double Opt-in имейл за потвърждение за абонамент.

И най-важното: тествайте, тествайте и пак тествайте колкото е необходимо.

Може да тествате всичко: вид на формата, дизайн, текст, СТА, местоположение и т.н.

Единственото правило е да променяте само по 1 елемент, да анализирате и тогава да преминете към следващата промяна. А/В тестове са най-добрият начин да разберете коя форма за абониране ще бъде най-печеливша за сайта.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.