Четири маркетингови урока от индустрията за видеоигрите, които бизнесът да научи

Четири маркетингови урока от индустрията за видеоигрите, които бизнесът да научи

За 2022 г. прогнозните приходи на индустрията на видеоигрите в САЩ са 97 млрд. долара, според данни на Statista. Очакванията са пазарът да продължи да расте.

Малките предприятия могат да научат много от видео игрите що се отнася до маркетинга, пише business.com.

Игрите успяват майсторски да повишат осведомеността за марката, да генерират повече продажби и да изграждат лоялност сред клиентите с четири прости тактики.

Създаване на история

Видеоигрите са завладяващи и силно интерактивни и ангажират потребителите по всякакъв начин, особено визуален. Публиката е въвлечена в историята от самото начало.

Точно като игралната индустрия, фирмите могат да използват разказването на истории, за да въвлекат потребителите в историята на своята марка. Това не е ново за маркетинга; честа практика е да се използват истории за продажба на продукти, които иначе биха изчезнали в морето от конкуренция.

Един такъв пример е марката Dove. Добре приетата и емоционална кампания "Real Beauty Sketches" помогна да се представи Dove като висококачествена марка, която поставя под съмнение традиционните стандарти за красота, прилагани към жените.

Историите имат силата да ангажират и образоват хората. Когато мислите за история, поставете се на мястото на клиентите и си представете ролята, която вашият продукт или услуга може да играе в живота им.

Създайте история, която ангажира сетивата на хората, въплъщава техните ценности и изгражда емоционална връзка. Това не означава непременно, че историята трябва да е сериозна. Хумористични, , трогателни или забавни истории също работят добре. Създаването на истории ви помага да измислите креативни рекламни концепции, докато предавате информация. Можете да използвате тези истории, за да вдъхнете живот на вашата марка от гледна точка на клиента.

Актуализиране на съдържанието и на маркетинговата стратегия

Много страхотни видеоигри отнемат години, за да бъдат разработени и усъвършенствани. Дори тогава е нормално и очаквано да възникнат проблеми. Разработчиците работят усилено и се вслушват в обратната връзка от общността, за да подобряват игрите с пачове.

Това е чудесен пример за бизнеса. Изключително важно е всяка компания да продължи да опитва и да прави корекции на откритите грешки, като се вслушва в обратната връзка от аудиторията си. Това може да стане и чрез използване на инструменти за слушане в социалните медии и чрез анкети и формуляри за обратна връзка.

Съдържанието трябва да бъде актуализирано, за да отразява промените в технологиите, тенденциите и дори законите. Например когато Общият регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR) беше приложен през 2018 г., фирмите незабавно трябваше да направят промени в политиката за поверителност и да добавят изскачащи формуляри, за да получат изрично съгласие за събиране на данни от уебсайтовете.

Друг пример е, когато WordPress актуализира основния си софтуер, като създаде редактора на блок Gutenberg. Тази промяна засегна милиони сайтове и фирмите трябваше да гарантират, че всичко функционира както обикновено.

Важно е бизнесът да проследява старите си публикации в блогове и страници и да се увери, че актуализира и пренасочва съществуващото съдържание и изображения.

Дискусии и общност

Въпреки че самите игри формират ядрото на игралната индустрия, има още един елемент, който прави игрите невероятно ангажиращи: общността.

Игрите могат да бъдат завладяващи и достатъчно сложни, за да водят естествено до дискусии онлайн. Платформите за игри поддържат дискусии и споделяне на изображения, видеоклипове и текст чрез форуми. Това чувство за общност е друга причина, поради която игрите работят толкова добре. Те свързват милиони хора по света.

Бизнесът също може да се възползва от създаването на общности около марката. Големи фирми като Lego, Starbucks, Nike и много други вече имат ентусиазирани бранд общности, които компаниите активно ангажират.

Изграждането на онлайн общност има някои важни предимства. Хората често задават конкретни въпроси във форумите на общността, на които други членове могат да отговорят. Тези въпроси и подходящи отговори често стигат до първата страница на резултатите от търсенето, което води до повече трафик към уебсайта на марката.

Онлайн общността на марката насърчава чувството за близост и идентификация с бранда. Основната аудитория е по-вероятно да споделя съдържание, да участва в събития и да привлича повече внимание към съдържанието на марката в социалните медии.

Има няколко начина за изграждане на онлайн общност на марката - със създаване на групи и страници, сайт за членство, който предоставя затворено съдържание за фенове, форуми. Това ще изгради усещане за групова асоциация, което създава стойност за феновете.

Никой бизнес не трябва да забравя, че независимо дали поддържа онлайн общност, за бранда така или иначе ще се говори. Затова е важно да се прояви проактивност.

Геймификация

В основата на маркетинга на видеоигрите е система от цели и награди. Това създава верига за обратна връзка, в която потребителите се връщат към игрите като начин за облекчаване на стреса и изживяване на допаминовия удар, който идва от постигането на игрова цел.

Ето това е геймификацията - начин да възнаградите потребителите за извършване на действия, които искате от тях (например да се абонират за бюлетин, да споделят съдържание в социалните медии, да закупят продукт).

Програмите за лоялни клиенти са често срещан пример за геймификация. Марки като Sephora, Starbucks и много други дават на потребителите точки, значки и други награди за покупка.

Друг лесен начин за геймификация е чрез добавяне на изскачащ формуляр, където потребителите могат да "въртят" онлайн колело за награди. След това те могат да получат достъп до наградата, като отстъпка или безплатен пробен период, като добавят своя имейл адрес.

Геймификацията е доказан и ефективен начин за постигане на маркетинговите цели. Индустрията на игрите предлага много уроци, които фирмите във всеки сектор могат да приложат към маркетинговата си стратегия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.