Реставрират възрожденски къщи в Панагюрище с проект по "Регионално развитие"

2014-07-29-13.03.50

Четири къщи - музеи и Градския исторически музей в Панагюрище са реставрирани и модернизирани с уникален европейски проект, който е променил изцяло облика на възрожденския град, превръщайки го в още по-атрактивна дестинация за културен туризъм. Това стана ясно на медийно събитие, за представяне на резултатите от инициативата, в което взе участие и журналист от списание Enterprise.

Проектът се нарича "Панагюрище - столица на свободата" и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие" 2007-2013 г. и съфинансиране от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Той е стартирал на 23 ноември 2011 г, като срокът за приключването му е удължаван два пъти. Общата стойност на проекта е 4 838 195 лева, от които безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма „Регионално развитие” е 4 587 576 лева.

В рамките на инициативата са ремонтирани и реставрирани Историческият музей на Панагюрище, както и къщите - музеи "Райна Княгиня", Дудекова къща, Лекова къща и Тутева къща, в която е обявено Априлското въстание. Създадена е и уникална триизмерна видеостена, заобикаляща почти изцяло демонстрационна зала в Историческия музей, която позволява излъчване на различни видео материали.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.