Избраха българския финалист за глобалния финал на The Venture

The-Venture-Finalists-Bee-Smart-Technologies-QSL-Protocol-and-Tickey

Българската стартираща компания Bee Smart Technologies беше избрана за един от 28-те социални предприемачи от цял свят, които ще отидат на глобалния финал на The Venture - световна платформа на Chivas Regal, която има за цел да намери и подпомогне най-обещаващите социални бизнеси в света, чиито проекти имат потенциала да окажат значимо влияние върху подобряването на живота и средата около всички нас. 

Проектът на компаията ще бъде представен през юли в Ню Йорк от един от основателите - Сергей Петров и ще се бори за част от наградния фонд от 1 милион долара. 28 финалисти от различни държави ще презентират идеите си пред престижното глобално жури на The Venture, което ще отличи онези проекти, които представляват устойчиво решение за реалносъществуващи проблеми, пред които е изправен светът.

Bee Smart Technologies е млада българска компания, която си поставя за цел да намери решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета. Откриват го в създаването на “умни кошери” с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.

На глобално равнище тази дигитализация позволява събирането на информация за състоянието на кошерите в целия свят в единна база данни, чието анализиране ще има ключово значение за намирането на решение, което да спре повсеместното измиране на пчелите.

Неслучайно първата поръчка на “умните кошери” на Bee Smart Technologies е направена от един от най-известните пчелари в света - Ранди Оливър, който работи усилено през последните години за спрявянето с това изпитание и анализирането на влиянието на пестицидите върху тези насекоми. Първите резултати от неговото изследване на популациите в Калифорния посредством алгоритъма на Bee Smart Technologies ще бъдат готови след около месец и половина.

Успешното елиминиране на проблема с отслабването на имунната система при пчелите и последващите от това заболявания и постепенно изчезване на пчелни семейства е от първостепенна важност за човечеството - 1/3 от цялата храна, която днес слагаме на трапезата си, зависи от опрашването на пчелите. Ако те изчезнат, ще трябва да се простим с кафето и бадемите, цените на плодовете и зеленчуците ще станат непосилни, много фермери ще бъдат принудени да изоставят бизнеса си.

Освен социална полза за опазването на пчелния вид, кошерите на Bee Smart Technologies са ефективен и удобен начин за по-лесно, бързо и печелившо управление на пчелните семейства и производството на мед. Именно тези предимства на проекта и възможността българска технологична разработка със световен потенциал да даде решaващ тласък в справянето с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправено човечеството днес бе сред основните аргументи на престижното българско жури да избере Bee Smart Technologies за финалист от нашата държава на глобалния конкурс за социално предприемачество The Venture.

Преди големия финал в Ню Йорк, предприемачите, които достигнаха до него, ще вземат участие в The Venture’s Accelerator Week, която ще се проведе в университета в Оксфорд във Великобритания. В центъра The Skoll за социално предприемачество те ще преминат през вдъхновяваща и развиваща техните умения програма, която ще им помогне да подобрят своите лидерски способности и практически умения под ръководството на световни ментори и експерти.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.