Турция остава основен търговски партньор на България

Partnership-1

Турция продължава да бъде основния ни търговски партньор извън Европейския съюз, въпреки че износът ни към страната за първите 8 месеца на годината се е понижил с почти 7% до 2,5 млрд. лева. В същото време внесените стоки и услуги от съседната ни страната възлизат на 1,9 млрд. долара, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Другите ни основни търговски партньори освен Турция, продължават да бъдат Сингапур, Китай, Русия, Македония и Сърбия. Тези страни формират общо 54,1% от износа ни за трети страни, съобщи econ.bg.

Като цяло обаче експортът ни за държави извън ЕС през периода януари – август тази година е намалял с 10,7% спрямо година по-рано до 10,4 млрд. лева. Само за август износът отчита спад – с 2,2% до 1,5 млрд. лева.

Намаление е регистрирано и при вноса. За периода януари – август той се е понижил с 4,4% до 12,8 млрд. лева. Най-много стоки страната ни е внесла от началото на годината от Русия, Турция, Китай и Украйна. Само за август обаче вносът нараства с 9,7% и е в размер на 1,9 млрд. лева.

Така външнотърговското салдо на България за първите осем месеца е отрицателно в размер на 2,454 млрд. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки дефицитът възлиза на 1,8 млрд. лвеа. Само за август салдото е отрицателно в размер на 352,1 млн. лева.

Общо през първите 8 месеца на година изнесените от България стоки възлизат на 27,9 млрд. лева или с 2,9% по-малко спрямо година по-рано. Внесените стоки пък са на обща стойност 33 млрд. лева или с 0,2% повече спрямо същия период на 2013 г.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.