Очакваме датска инвестиция за 100 млн. лв. на територията на индустриална зона "Божурище"

lukarski-1

За 2015 г. сме горди да отчетем доста висок ръст на инвестициите, повече от 30%, като номиналният размер на преките инвестиции е 1.37 млрд. евро. Надяваме се през 2016 г. те да са в още по-голям размер. Това каза в интервю за в-к "Стандарт" министърт на икономикат Божидар Лукарски. По думите му другата седмица ще бъде презентирана много сериозна датска инвестиция на територията на индустриална зона "Божурище". Тя е в мебелното производство и е на стойност 100 млн. лв.

От Министерство на икономиката водят преговори с компании от ИТ сектора и от автомобилното производство. "Продължава интересът към България за инвестиции в автомобилното производство, защото, първо, имаме най-ниските данъчни ставки в ЕС, и второ, имаме най-ниски разходи за производство. Предстоят важни срещи с представители на германския малък и среден бизнес, семейни фирми, които във връзка с повишаващите се наследствени данъци в Германия и донякъде това, което се случва на китайския пазар, имат желание да насочат част от своето производство към България. Това са фирми не само от леката и хранително-вкусовата промишленост, сред тях има доста световно известни имена", коментира министърът.

Според него икономическата и финансовата стабилност на страната са застрашени от няколко основни фактора - едната група са свързани с геополитиката и всичко, което се случва в Украйна, санкциите и контрасанкциите ЕС-Русия, войната с Ислямска държава, обтегнатите отношения Турция-Русия, които са наши основни търговски партньори, бежанската вълна и нейното отражение върху икономиката на Германия. Това са проблеми, които водят до нестабилност на цяла Европа. На местно ниво основните проблеми биха дошли от всякакви трусове в политическата стабилност на държавата, които са свързани и с икономическа нестабилност - дали ще бъдат предсрочни избори, дали кризи и сътресения в управляващата коалиция.

Лукарски изрази надежда 2016 г. да мине под знака на иновациите. "Със средства от ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще се опитаме да създадем и в малкия и среден бизнес насоченост към високотехнологичните производства, чиито краен продукт е с висока добавена стойност. До 4 април очакваме проектни предложения за иновации в българските предприятия на обща стойност 50 млн. евро, а в началото на февруари ще стартираме и процедура по внедряване на иновации за стартиращи фирми на стойност 10 млн. евро. Наша цел е да се превърнем в притегателен център за инвестиции в областта на високотехнологични производства. България разполага с качествени специалисти в техническите науки и това се оценява от инвеститорите. В същото време има недостиг на средни изпълнителски и технически кадри, за което настояваме за широко въвеждане на дуалната система в образованието. Ще продължим да водим борба и с регионалния дисбаланс в страната с ярък акцент върху развитието на Северозападния регион", казва той.

На въпрос какви мерки ще вземе министерството, за подобряване на бизнес средата у нас, Лукарски коментира, че трябва да има промени, свързани със съдебната реформа - основен проблем на бизнеса е, че времето за решаване на търговски и граждански спорове е много дълго. "Заедно с Министерски съвет подготвяме изцяло нов закон за публично-частното партньорство. Друг закон, който трябва да изготвим т.г., е за индустриалните зони - те са от особен инвеститорски интерес, не само чуждестранен, а и български. Искаме да регламентираме отношенията между инвеститорите и собствениците на тези зони. Подготвяме отдавна чакан от браншовите организации Закон за клъстерите, в който да дадем легална дефинираност на отношенията вътре в браншовите организации и обединението им в клъстери. Подготвяме и закон за иновациите, в който се предвиждат преференции за малкия и средния бизнес, който търси взаимодействие с науката", казва още министърът.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.