Индустриално - логистичният парк в Бургас привлича инвеститори

news-2016-29821

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и кметът на Община Бургас Димитър Николов ще обединят усилията си за привличане на инвестиции в региона. Това стана ясно по време на посещение на министър Лукарски в Бургас днес, на което беше представен напредъкът по изграждане на Индустриално-логистичен парк, стопанисван съвместно от община и държава.

“До момента 6 фирми са закупили терени в зоната и стартират дейността си. Привлякохме ги с активни действия на Община Бургас, но само те не стигат. Надявам се на силна подкрепа от Министерство на икономиката, за да дадем мощен тласък на инвестиционния процес”, каза кметът Николов.

Министър Лукарски се ангажира да лобира за Бургас в международен план и отчете потенциала му като логистичен център. Има предварителен интерес към града от голяма белгийска компания, както и от пакистански инвеститори, които искат да са посредници в търговията между Източен Китай и Европейския съюз, съобщи министърът. Той призова за полагането на съвместни усилия, които да стимулират реализирането на инвестиционния потенциал на Бургас, тъй като градът има добри дадености с излаза си на море.

Индустриално-логистичният парк на Бургас е разположен в Северната промишлена зона на града. Той е директно свързан с пристанището чрез ЖП линия, а Пътен възел Запад ще го свърже пряко и с автомагистрала “Тракия”. Индустриалният парк разполага с терени с размери от 2 до 30 декара, като общата площ на зоната е 238 декара. Към момента е завършен първи етап по изграждане на вътрешната инфраструктура. До края на 2015 г. е предвидено приключването и на втория етап, който включва проектиране и изграждане на оптика и ел. инсталации, както и вътрешната улична мрежа. През 2014 г. приключва и изграждането на канално-помпена станция, която осигурява инфраструктурата на около 1/3 от територията на парка.

Към момента са сключени 6 договора за продажба на имоти с обща площ от около 30 декара. Водят се преговори за допълнителна площ от 40 дка с няколко международни компании. Фирмите, които вече са стартирали изграждането на своите производствени бази в зоната планират инвестиции, чийто общ размер надхвърля 10 млн. евро. Очаква се да разкрият над 350 работни места.

Терените в Индустриално-логистичен парк Бургас се предлагат на преференциални, изключително ниски цени. Всеки сериозен инвеститор може да разчита на пълно съдействие от Община Бургас, която предлага всички възможни административни облекчения.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.