Български фирми с шанс за участие в катарски инфраструктурни проекти

pavlova

Българският бизнес вече ще получава пълен достъп до информация за всички проекти, които ще се изграждат в Катар, за да могат компаниите да участват в търгове и обществени поръчки в страната. Това стана ясно по време на официалното посещение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова в арабската държава, целящо именно да осигури достъп на българските фирми до предстоящите катарски инфраструктурни проекти, в които ще бъдат наляти над 300 млрд. долара.

„Катар заявиха пълната си подкрепа, воля и желание да инвестират в България, да имаме съвместни проекти.“, заяви Павлова пред ТВ 7 след завръщането си у нас. Тя е категорична, че благодарение на разговорите и срещите, които е провела, възможността българският бизнес да намери мястото си в изграждането на катарската инфраструктура е „абсолютна реалност“.

На среща в Министерството на общините българската делегация се е запознала с катарския национален план за развитие до 2032 г. и 5-годишната националната стратегия за развитие. Представители на държавната благоустройствена компания Ашгал са показали и проектите за пътната, водната и пречиствателната инфраструктура, които трябва да бъдат изградени в краткрочен план. Беше представена и процедурата за селекция на международни партньори., съобщават от пресслужбата на строителното ведомство.

Министър Павлова е имала срещи и с престолонаследника шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим ал-Тани, на които е станало ясно, че освен в държавните, българските фирми могат да участват и в частни проекти за спа комплекси поради опита си в спа и балнеоложкия туризъм.

Павлова съобщи още, че в Доха ще бъде отворен офис на Българската камара на строителите, след като катарският премиер е предложил да има български специалисти на място в Катар.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.