Акциите на БФБ-София се сринаха след новина, че борсата има пари в КТБ

bulgarska-fondova-borsa-sofia

Кризата с „Корпоративна търговска банка” АД не подмина и родната борса. В четвъртък на обяд акциите на „Българска фондова борса – София” АД (БФБ – София) паднаха след като справка показа, че близо 3 млн. лв. на борсата са блокирани в „Корпоративна търговска банка” и „Креди Агрикол”.
Най-високата цена на акция от борсата за деня беше 3.664 лв., а най-ниската достигна 3.20 лв. Накрая търговията затвори при ниво 3.22 лв. за акция, а в петък се сключваха сделки при цена 3.20 лв. за брой. Най-ниската цена от 3.20 лв. е с над 12% по-малко спрямо максималната цена от четвъртък сутринта.
Към 30.06.2014 г. БФБ-София има парични средства за 7.8 млн. лв. Министерството на финансите сочи, че 25.16% от тях са в Корпоративна търговска банка, а 13.04% в Креди Агрикол България. Засега двете банки са поставени под специален надзор от БНБ и не се знае кога ще отворят. От отчета става ясно, че към 30.06.2014 г. борсата има парични средства в шест банки, като „една от експозициите надхвърля нормативно установения максимум поради поставянето на кредитната институция под специален надзор от страна на БНБ, респективно поради невъзможността да се управляват паричните средства по сметки в нея“.
Според Закона за гарантиране на влоговете в банките, гарантирани са само суми до 196 хил. лв. в банка или няма гаранция за общо около 2.5 млн. лв. Министерството на финансите е публикувало справка за държавните предприятия и търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала. При БФБ-София държавата държи 50.05%.

От неконсолидирания отчет на БФБ-София за първите шест месеца на 2014 г. пък става ясно, че общите приходи от дейността на борсата са 1.254 млн. лв. спрямо 1.689 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година или са надолу с над 25%.
Печалбата на БФБ-София АД през първото полугодие на 2014 г. е 255 хил. лв., като година по-рано е била 625 хил. лв. или пада повече от два пъти.

Междувременно стана ясно, че трите най-големи европейски борси са заявили интерес за участие в приватизацията на БФБ-София. Това беше съобщено от вицепремера по икономическата политика Даниела Бобева след последното заседание на правителството в сряда.
Бобева не посочи имената на тримата кандидати за акциите на БФБ-София, но при предишната процедура по времето на ГЕРБ, която в крайна сметка не беше финализирана, като кандидат купувачи се сочеха London Stock Exchange, Deutsche Boerse и виенската CCE Stock Exchange Group.

Автор: Ана Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.